Hlavní obsah

Obviněný Nemrah sponzorující ANO vám nevadí, podivil se Gazdík

Aktualizováno

Jedním z lidí, kteří jsou obviněni v kauze korpučního jednání v pražském dopravním podniku, je podnikatel Zakaría Nemrah, jenž sponzoroval hnutí ANO. V pondělí na to upozornil končící ministr školství Petr Gazdík (STAN), který rezignoval kvůli stykům s jedním z hlavních aktérů kauzy, podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem. Hnutí ANO k obdrženému sponzorskému daru uvedlo, že nebyl od Nemraha, ale od společnosti, v níž působil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Logo politického hnutí ANO na pražském Chodově.

Článek

„Mezi třemi zadrženými v kauze Dozimetr je i sponzor hnutí ANO Zakaría Nemrah. Ve svatém zápalu, s nímž nás ANO označuje za mafii, jim to asi nějak uniklo....,” napsal v pondělí Gazdík na Twitteru.

Zástupci hnutí ANO volají po exemplárním potrestání a vyvození odpovědnosti všech, kdo přišli do styku s některým z obviněných v současné kauze kolem bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN).

Gazdík se pozastavil nad tím, že skutečnost, že jeden z vazebně stíhaných obviněných sponzoroval i hnutí ANO, jim nevadí.

Pohledem Thomase Kulidakise: Babišovo ANO by kvůli kauze STAN moc škodolibě hýkat radostí nemělo

Komentáře

Dvaatřicetiletý Nemrah měl podle dat projektu Hlídač státu prostřednictvím společnosti Czech Dubai Expo 2020 Business Council, z.s., poskytnout hnutí ANO sponzorské dary v celkové výši 200 000 korun. Polovinu v roce 2015, zbytek o rok později.

Gazdík se pozastavil nad přístupem politiků ANO, které to nechává klidnými.

Hnutí ANO se proti tvrzení o sponzoringu od Nemraha ohradilo. „Je logické, že organizovaný zločin STAN se teď bude chytat každého stébla. V tomto případě je to ale střelba absolutně mimo terč. Zapátrali jsme daleko do minulosti a dohledali to. Dar jsme dostali před šesti lety, v roce 2016, od společnosti Czech Dubai Expo 2020 Business Council. Pan Nemrah Zakaría nebyl v té době majitelem ani v představenstvu společnosti, ale pouze jedním z členů dozorčí rady. Navíc v té době nebyly žádné náznaky o tom, že by byl členem mafiánských struktur,” reagoval hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter.

Rakušan: Dobíhá nás minulost

Domácí
Zakaría Nemrah (32)
Podnikatel, působil jako funkcionář v Praze 9 ve Straně práv občanů – zemanovci. Do skupiny kolem Petra Hlubučka ho přivedl Redl jako osobu pohybující se v oblasti dopravních a jiných staveb a spolu s Pavlem Dovhomiljou postupoval podle Redlových pokynů. Ve vězení může strávit až 10 let.

Představitelé ANO hovoří v souvislosti s hnutím STAN o mafii a krytí mafiánských praktik ze strany ministra vnitra a šéfa hnutí Víta Rakušana. Premiéra Petra Fialu žádají, aby Rakušana odvolal.

Naproti tomu představitelům hnutí dlouhodobě nevadí, že jejich stranický šéf Andrej Babiš je obžalován v kauze údajného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo a v září ho čeká soud, ani skutečnost, že byl registrovaným spolupracovníkem komunistické StB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám