Hlavní obsah

Obviněný Koval vyloučený z ANO rezignoval na post zastupitele Ostravy

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Bývalý ředitel odboru hospodářských služeb ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval, kterého policie obvinila z toho, že si řekl o úplatek, dobrovolně opustí své místo v zastupitelstvu města Ostravy a i zastupitelstvu nejlidnatějšího obvodu moravskoslezské metropole Ostrava-Jih.

Článek

Dneska jsem to oznámil zastupitelskému klubu hnutí ANO města Ostravy a zítra to oznámím na Jihu,“ potvrdil v pondělí večer Právu samotný Koval.

Zastupitelské mandáty složí, i když se cítí nevinný. „Do politiky jsem šel kvůli nějakým myšlenkám a ideálům, nelíbila se mi hroší kůže některých politiků, kteří tam dokázali vydržet dlouho dobu,” řekl.

„Nechci poškozovat hnutí ANO, do kterého jsem vstoupil kvůli nějakým myšlenkám, které prosazovalo. Vždy jsem říkal, že politik je trošku jiná persona a je potřeba u něj ctít presumpci viny,“ vysvětlil, proč se sám rozhodl rezignovat na oba zastupitelské mandáty. „Snad tenhle můj malý krůček pomůže ke kultivovanosti politiky,“ doufá Koval, jehož místa v obou zastupitelstvech nyní připadnou náhradníkům kandidujícím za ANO. 

Stížnost proti obvinění

Podle policejního obvinění si Koval měl říci o úplatek firmě, která pracovala pro ministerstvo. Trestní oznámení podalo samo MMR na základě podnětu od údajně poškozené firmy. Ministryně Karla Šlechtová (ANO) odvolala minulý čtvrtek Kovala z funkce. „S ohledem na presumpci neviny jsme mu nabídli místo referenta na ministerstvu pro místní rozvoj. Tu odmítl,“ dodala. V pátek 23. ledna pak předsednictvo ANO vyloučilo Kovala z hnutí.  

„Proti obvinění jsme podali stížnost, počítám, že se o ní rozhodne během tohoto týdne. Do té doby k tomu nemůžu nic říct," řekl Kovalův advokát Eduard Bruna. Koval vinu odmítá, hájí se tím, že jen testoval, zda firma, která pro ministerstvo pracuje, na úplatek přistoupí.

Koval byl v minulosti členem Strany zelených, kterou však opustil, protože nesouhlasil s politikou tehdejšího předsedy zelených Martina Bursíka.

Reklama

Výběr článků

Načítám