Hlavní obsah

Obrana zaplatila zálohu na pasivní radary, pomohla schůzka u Babiše

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická firma Era se může pustit do výroby pasivních sledovacích systémů Vera NG pro českou armádu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dal souhlas k tomu, aby byla firmě podle smlouvy vyplacena záloha 220 milionů korun.

Foto: Era

Radiolokátor Věra

Článek

„Uhradili jsme první zálohu na systém elektronického boje DPET (Vera NG). V pátek jsem se na tom dohodl s Andrejem Babišem a firmou Era. Ta může pokračovat v plnění zakázky podle smlouvy. Kontrola projektu pokračuje, o výsledku budu informovat,“ napsal v pondělí Metnar na Twitter.

Ministerstvo obrany totiž nechalo po tlaku poslanců z výboru pro obranu zakázku znovu prověřit expertním týmem a do té doby nechtělo výrobci vyplatit zálohy.

Era se ale tímto krokem cítila poškozena, a proto se ředitel firmy Viktor Sotona objednal u premiéra, který ho společně s Metnarem v pátek přijal.

Obrana se spletla, radary od Omnipolu budou stát dvakrát víc. Celkem 1,5 miliardy

Domácí

„Pan ředitel Sotona v pátek u pana premiéra situaci urgoval a seznámil ho s naší složitou situací. Pan premiér přislíbil, že to bude řešit,“ řekl Právu obchodní ředitel firmy Era Ondřej Chlost.

Rozruch kolem nákupu dvou systémů Vera NG propukl poté, co se ukázalo, že nebudou stát 780 milionů korun, jak obrana před rokem informovala vládu, nýbrž dvojnásobek. Podle vedení podniku to poškodilo Eru u zahraničních zákazníků. A váhání s výplatou 220 milionů korun továrně zkomplikovalo výrobu, protože firma neměla volné peníze na úhradu subdodavatelských závazků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám