Hlavní obsah

Obrana bere zpátečku na spory, se zbrojovkou se už o miliony nesoudí

Právo, Oldřich Danda

Přes pět let se ministerstvo obrany soudilo s Českou zbrojovkou o 27 milionů korun penále, které vyměřilo uherskobrodskému výrobci ručních zbraní za spornou dodávku neprůstřelných vest.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Ministerstvo dosud o smírném řešení nechtělo slyšet, ale v prosinci narazilo u Okresního soudu v Uherském Hradišti. Ten žalobu obrany odmítl a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) zavelel, aby právníci resortu nepodávali další odvolání, ale raději začali vyjednávat se zbrojovkou o smíru.

„Byla iniciována první jednání s Českou zbrojovkou, abychom to dotáhli do konce. Nechceme pokračovat v soudních sporech a tahanicích, pakliže bude nalezen prostor pro mimosoudní řešení,“ řekl Metnar na středečním výboru pro obranu.

Rušičky stojí 960 milionů, řeklo ministerstvo poslancům. Pak je koupilo za 1,4 miliardy

Domácí

Podle mluvčího soudu Michala Tománka rozsudek padl 11. prosince loňského roku. „Mohu potvrdit, že žaloba byla zamítnuta v plném rozsahu a žalobci, tedy ministerstvu obrany, nebylo vyhověno ve věci 27milionového penále,“ řekl Právu Tománek.

Obrana podepsala na začátku roku 2015 se zbrojovkou smlouvu na dodání 2291 neprůstřelných vest za 68 milionů korun. Kontrakt vypadal bezproblémově. Zbrojovka se svou vestou uspěla ve vojskových i kontrolních zkouškách. Když ale většinu z objednaných vest vyrobila, ministerstvo je nechtělo přijmout s tím, že výroba vest neproběhla pod dohledem státního Úřadu pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti (SOJ).

Kdo zaplatí škodu?

Ministerstvo proto žádalo, aby zbrojovka vyrobila vesty znovu a umožnila kontrolorům, aby byli u celé výroby. S tím ale nesouhlasila zbrojovka. A proto jí běželo skoro rok penále 86 tisíc korun denně, dokud se nedomluvila s obranou na zrušení celé zakázky. Metnar výboru řekl, že tento spor je „ojedinělý exces, který se stal jednou za dvacet let“, a dodal: „Resort si z toho chce vzít ponaučení.“

Předsedkyně výboru Jana Černochová (ODS) uvedla, že by obrana měla také vyvodit důsledky pro lidi, kteří za tímto případem stojí. „Zajímalo by mě, zda budete uplatňovat náhradu škody na bývalém ministrovi. Řekněme si to na rovinu, tato kauza vznikla za pana Stropnického. Už tehdy ho výbor zrazoval od tohoto postupu,“ řekla.

U radarů jsme chybovali, přiznal Metnar a propustil úředníka

Domácí

Zbrojovka nechtěla soud ani vyjednávání s obranou komentovat. Což je pochopitelné, protože česká armáda je pro zbrojovku velký odběratel. Čeští vojáci střílí útočnými puškami i pistolemi z Uherského Brodu.

A nyní je na spadnutí podpis rámcové smlouvy, podle které bude moci armáda podle svých potřeb do roku 2025 nakoupit až 15 tisíc pušek Bren 2 a 20 tisíc pistolí CZ P-10. Smlouvu za 2,2 miliardy korun doposud blokoval antimonopolní úřad, který prověřoval námitky konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám