Hlavní obsah

U radarů jsme chybovali, přiznal Metnar a propustil úředníka

Právo, Oldřich Danda

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ve čtvrtek přiznal, že při pořizování pasivních radarů Vera-NG resort obrany chyboval, ale odmítá, že by byl nákup předražený. Nicméně nechal akvizici prošetřit kontrolory ministerstva a také oznámil, že úředník, který nákup za 1,5 miliardy korun připravoval, byl z ministerstva propuštěn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

Informace, kterou ve čtvrtek přinesl deník Právo, že obrana pořídila radary od pardubické firmy ERA třikrát dráž než před pěti lety NATO, způsobila ve čtvrtek na ministerstvu obrany i ve Sněmovně pozdvižení.

Metnar dopoledne na tiskové konferenci přiznal, že pochybili v tom, že loni mylně informovali vládu, že radary budou stát 780 milionů. „Zjistil jsem tam jedno pochybení. Tato částka vycházela z marketingového průzkumu z let 2014 a 2015 a neodpovídala reálné ceně v místě a čase obvyklé,“ řekl Metnar.

Metnar pod palbou. Koupil radary třikrát dráž než NATO

Domácí

Srovnávat nákup radarů pro českou armádu a pro NATO podle něj nelze, protože koupili mnohem složitější systém využitelný i pro elektronický boj, kdežto NATO pořídilo jen přehledový radar.

O nákup radarů se začal zajímat i premiér Andrej Babiš (ANO). „Pan premiér se o tuto otázku zajímá, informoval jsem ho o jednotlivých aspektech. Předpokládám, že jsem mu to vysvětlil,“ oznámil ministr Metnar.

Poslanecký gril

Po tiskové konferenci navštívil Metnar i jeho náměstek pro vyzbrojování Filip Říha poslanecký klub ANO, kde se snažili poslance přesvědčit, že nákup nebyl předražený.

„Nejedná se o přemrštěnou cenu a tuto cenu dokážeme podrobně doložit v jednotlivých položkách,“ řekl ve čtvrtek Říha. K tomu by mělo dojít 5. února, protože poslanci branného výboru se chystají ministra kvůli zakázce grilovat na svém zasedání.

Obrana se spletla, radary od Omnipolu budou stát dvakrát víc. Celkem 1,5 miliardy

Domácí

Odpoledne musel kvůli nákupu radarů ve Sněmovně Metnar čelit poslanecké interpelaci. Ve své odpovědi řekl: „Pracovník, který byl zodpovědný za tuto zakázku, už na ministerstvu nepracuje.“ Podle informací Práva jde o jednoho z ředitelů vyzbrojovací sekce.

Ve čtvrtek se ozvala i pardubická ERA, která uvedla, že za polovinou ceny – 760 milionů korun s DPH – se skrývají jiní subdodavatelé. „ERA garantuje, že cena samotné technologie Vera-NG pro tuto konkrétní dodávku zůstala na úrovni ceny za období posledních pěti let, tak jak ERA uvedla v cenovém rozpadu nabídky,“ stojí v tiskovém prohlášení. S radary bylo např. pořízeno i deset nákladních aut Tatra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám