Hlavní obsah

Obnova Libušína finišuje, řemeslníci si šlapou na paty

Právo, Jiří Růžička

Na paty si v těchto dnech šlapou mistři mnoha řemesel, kteří se podílejí na obnově chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Chatu, která byla otevřena před 120 lety, 6. srpna 1899, zničil v noci z 2. na 3. března 2014 mohutný požár.

Foto: Valašské muzeum v přírodě

Obnova Libušína, otevřeného před 120 lety a v roce 2014 zničeného požárem, finišuje.

Článek

„Vypadá to tu nyní přesně jako na každé dokončované stavbě, kde se ladí detaily a jeden řemeslník střídá druhého,“ okomentoval současný stav obnovy Jindřich Ondruš, generálním ředitel Národního muzea v přírodě, které je prostřednictvím skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm správcem Libušína.

Stavba nového Libušína začala v létě 2017. Obnova přijde zhruba na 100 milionů korun

Stavba nového Libušína začala v létě 2017. Obnova přijde zhruba na 100 milionů korun. „Chceme perfektní výsledek, takže musíme být v mnoha ohledech nároční. Hrubá stavba se střechou jsou hotovy, detaily nyní vyžadují spoustu času. Jsem proto i velmi opatrný sdělovat nyní přesnější termín znovuotevření chaty Libušín,“ řekl Ondruš.

Původní termín dokončení stavebních prací do konce října se posunul na polovinu prosince. „Pak přijde na řadu kolaudace a další úřední věci, chystáme soutěž na nájemce a provozovatele restaurační části. Hodně bude záležet i na počasí. Brzký příchod zimy by mohl znamenat komplikace, i když uvnitř už je topení a dá se tam pracovat pořád,“ dodal Ondruš.

Libušín už dostává finální barvy, které chatě vrátí podobu z roku 1925. Zkoumání barev probíhalo v archivech, vzorky sbírali odborníci i z každé zachované štěrbiny. Výsledkem by měly být menší kontrasty, jemnější i větší barevnost.

Dřevěná chata Libušín i sousední Maměnka byly postaveny podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Interiér turistické útulny, která nese jméno bájné kněžny Libuše, byl vyzdoben freskami a sgrafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler.

Reklama

Výběr článků

Načítám