Hlavní obsah

Obliba Grosse klesá

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér a ministr vnitra Stanislav Gross i v lednu obhájil post jedničky žebříčku popularity politiků. Již od nástupu Špidlovy vlády však přízeň občanů ke Grossovi ochabuje, což potvrdil i v patek zveřejněný výzkum agentury STEM.

Foto: archív Supraphonu

Jiří Voskovec a Jan Werich

Článek

O Grossovi se pochvalně vyjádřilo 62 procent dotázaných, což je o dva body méně než v prosinci. V polovině roku 2002 přitom dosahoval podpory až 85 procent. Druhé místo patří dlouhodobě ministryni školství Petře Buzkové oblíbené u 55 procent lidí (1%). Trojici nejpopulárnějších politiků uzavírá šéf ODS Mirek Topolánek s 46 procenty (1%).

Na Grossově klesající oblibě se zjevně podepisují jak problémy v resortu vnitra, tak celkově upadající důvěra v ČSSD a vládu, se kterou je výrazně spojován.

Zahradil boduje eurokritikou

Také Buzková zřejmě doplácí na skutečnost, že vede citlivý resort školství, v průzkumu se však ještě neprojevil současný spor s vicepremiérem Petrem Marešem o podobu školského zákona.

Třetí Topolánek nejspíš těží z chyb vlády a její ostré kritiky, aniž by musela ODS přicházet s výraznými vlastními návrhy. Následují ministr kultury Pavel Dostál s 41 procenty (-2%) a místopředseda ODS Jan Zahradil, kterého kladně hodnotí 38 procent lidí (2%). Zahradil je jediným z lídrů červnových voleb do Evropského parlamentu, který byl do výzkumu zařazen. Lednový výsledek je pro něj nejlepší od března loňského roku. Ukazuje se tedy, že lidé slyší na ostrou kritiku současné podoby evropské integrace a české vlády, která podle ODS v Bruselu nevyjednala dostatečně dobré podmínky.

Poprvé byl v lednu hodnocen předseda lidovců Miroslav Kalousek. Ocitl se na šestém místě z 26 s podporou 38 procent. Pravděpodobně díky své rasanci dosáhl výrazně lepšího výsledku, než jeho předchůdce v čele lidovců Cyril Svoboda. Ten v lednu skončil na 14. příčce s hodnocením 30 procent (-1%)

Špidlův pád se zastavil

Náznak z minulých šetření, že se rodí nová politická hvězda ČSSD v podobě ministra financí Bohuslava Sobotky, se nepotvrdil. Ukazuje se, že reforma veřejných financí je příliš silným soustem, než aby její hlavní garant mohl být zároveň i populární. O Sobotkovi se kladně vyjádřilo 37 procent lidí, což je o tři body méně oproti prosinci.

Naopak dřívější strmý pád premiéra Vladimíra Špidly se zastavil. Důvěru mu vyslovila třetina dotázaných (33 %), což je o bod víc. Horší už je srovnání se zářím 2002, kdy byl čerstvým premiérem. Tehdy jej chválilo celých 77 procent lidí.

Součková předposlední

Pohoršil si ministr pro informatiku Vladimír Mlynář (US-DEU). Dosáhl 31 procent (-3%). Lidé mu možná vyčítají lednové zdražení telefonních poplatků. Svou stabilní čtvrtinu příznivců má šéf KSČM Miroslav Grebeníček. Obdržel 26 procent (1%). Grebeníčkova obliba koresponduje s pomalu ale jistě rostoucími preferencemi jeho strany, tedy obdobně jako u představitelů ODS.

Předposlední příčka patří ministryni zdravotnictví Marii Součkové. Pozitivně se o ní vyjádřilo jen 14 procent respondentů, což je navíc o celých pět bodů méně. Podepsala se na tom nejspíš i hodinová stávka ambulantních lékařů a lékárníků v době průzkumu a celkově špatná situace ve zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám