Hlavní obsah

Obec prodala starostovi za hubičku kus návsi, chtěl to pro dobro občanů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udělal jsem dobrou službu občanům. Tak vysvětluje starosta Tlučné u Plzně Stanislav Volf, proč si koupil více než desetiarový obecní pozemek přímo na návsi u vlastního domu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Koupí části návsi si starosta výrazně rozšířil prostor kolem svého domu (bílý v horní části).

Článek

Pozemek obec prodala starostovi na sklonku roku 2007 doslova za hubičku, když za metr čtvereční zaplatil 30 korun, přičemž v té době se ceny pozemků v obci pohybovaly okolo tisícovky za metr čtvereční. Navíc podle zjištění Práva radnice záměr prodat pozemek nezveřejnila tak, jak jí to ukládá zákon.

„Koupil jsem ten pozemek proto, aby ho nezabrali nepřizpůsobiví občané, kteří sem začali jezdit. Lidé okolo se toho děsili a začali se zajímat o to, co s tím pozemkem bude. Chtěl jsem se vyhnout problémům a mít klid,“ obhajoval se starosta.

Podal si prý žádost o koupi pozemku a další postup byl standardní. „Šlo to přes finanční výbor, radu a obecní zastupitelstvo, které prodej schválilo,“ konstatoval Volf, který byl loni v popředí krajské kandidátky ČSSD do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

V archívu dokument chybí

V kupní smlouvě, kterou má Právo k dispozici, je mimo jiného uvedeno, že občané Tlučné byli seznámeni se záměrem obce tuto smlouvu uzavřít jeho publikací na úřední desce, čímž obec splnila podmínky zákona.

V archívu z roku 2007 ale tento dokument v elektronické podobě chybí.

„Určitě to viselo na klasické úřední desce. V té době se to ještě na internet dávat nemuselo,“ hájil se starosta.

Jenže mít elektronickou úřední desku, na které musí být zveřejněno všechno, co je na klasické úřední desce, mají obce podle zákona povinnost od roku 2006. Pokud to nedodrží, vystavují se finančnímu postihu.

„Každý tam může“

Volf také argumentoval znaleckým posudkem, o kterém se ale kupní smlouva vůbec nezmiňuje. Z něho vyplývá jen to, že cena pozemku je nejméně sedm korun za metr čtvereční. Ocenění provedl Rudolf Kučera, který pro obec vypracoval několik dalších posudků.

Právo ho kontaktovalo s tím, aby se vyjádřil k tomu, zda kupní cena pozemku byla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, tedy tržní. „Posudek nemám k dispozici, už jsem ho vymazal ze své databáze. Takže vám k tomu nic neřeknu,“ uvedl Kučera.

Volf dále poukázal na to, že pozemek neoplotil a je volně přístupný. „Využívají ho například hasiči k závodům nebo výstavám,“ uved Volf. O tom, že je starosta vlastníkem pozemku, neměl velitel místních hasičů Jan Čermák ale ani tušení. „Já mám za to, že na devadesát procent patří obci. Rozhodně není v soukromých rukou,“ reagoval Čermák.

O hospodaření obce se zajímá policie

Kupní smlouvu na pozemek může ještě zrušit soud, a to v případě, pokud její neplatnost v důsledku nezákonného postupu obce bude napadena žalobou. Podle judikatury ji může podat místní občan, který má zájem na řádném hospodaření s obecním majetkem.

„Jestliže obec prostřednictvím svých orgánu rozhodla o převodu svého majetku v rozporu se zákonem, nepochybně nemůže jít ve svých důsledcích o postup naplňující základní smysl obecního společenství, pečujícího o svůj všestranný rozvoj a o potřeby občanů,“ píše se v rozsudku českobudějovického soudu, který podobný případ v minulosti řešil.

O hospodaření Tlučné se už také zajímá policie. Trestní oznámení na vedení obce podal místní občan Karel Pressl. Ten podle svých slov zjistil, že v posledních letech obec odprodávala některé pozemky výrazně pod cenou, a to i některým zastupitelům a jejich rodinným příslušníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám