Hlavní obsah

Období nadprůměrných teplot končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mimořádně teplé období, které v Česku panovalo od začátku září, končí, uvedl v dlouhodobém výhledu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ve skiareálu na Ještědu začali s výrobou technického sněhu (snímek z 16. října)

Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 16. října do 12. listopadu. Teploty se podle meteorologů tento týden dostanou k průměru, a i když příští týden o něco stoupnou, zůstanou na hodnotách kolem dlouhodobého normálu.

„Průměrná týdenní maxima se budou pohybovat kolem 12 °C a průměrná týdenní minima se budou udržovat pod 5 °C,“ uvedli meteorologové z ČHMÚ s tím, že v jednotlivých dnech mohou teploty poklesnout i pod nulu.

To platí i pro tento týden. Už dříve ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem, který se může objevit v nočních a ranních hodinách a může poškodit teplomilnější druhy zeleniny. Varování platí do středečního rána, kdy mohou teploty při uklidnění větru spadnout až na -4 °C.

V Krušných horách chumelilo

Počasí

Co se srážek týká, očekávají meteorologové až do konce října přísuny kolem dlouhodobého normálu. Na přelomu října a na začátku listopadu pak bude zřejmě méně srážek, než je obvyklé.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Rána v dalších dnech budou mrazivá, varují meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám