Hlavní obsah

Obcím bez kandidátek hrozí zánik, varuje ministerstvo

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechce nikdo kandidovat do samosprávy? Řídit svou obec a převzít odpovědnost za vše, co se na jejím území děje? Pak taková obec nemá právo na samostatnou existenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

To je závěr, ke kterému došli úředníci ministerstva vnitra a chtějí ho zapsat do zákona. Proti sloučení obce bez samosprávy s nějakou sousední by byl možný jediný opravný prostředek: referendum, ve kterém by její občané zánik odmítli a vzápětí se „polepšili“ a v nových volbách zastupitele přece jen zvolili.

„Chceme tím řešit situaci v obcích, kde pro nedostatek kandidátů nebude dvakrát po sobě zvoleno zastupitelstvo. Tedy vlastně volby vůbec neproběhnou,“ řekl Právu ministr vnitra Radek John (VV). „Každé volby něco stojí, jejich opakování donekonečna je jen plýtvání penězi,“ dodal na vysvětlenou. Oprava pomocí referenda by proto byla možná jen jednou.

Pokud by i tato oprava selhala, pak by již zániku obce nic nezabránilo. Obec by i se svým majetkem přešla „k sousedům“. Dluhy by s sebou přinesla jen do výše svého majetku.

Najdou sebevraha pro 80miliónový dluh?

Po posledních loňských obecních volbách by bylo v ohrožení osmnáct obcí. Po únorových dodatečných volbách zůstaly dvě: Prameny na Karlovarsku a Řitonice na Mladoboleslavsku. V Pramenech se nikdo nehrne na radnici kvůli 80miliónovému dluhu, který by nový starosta „zdědil“. I když už část byla umořena rozprodáním obecního majetku, bude se muset obec vypořádat s tím, že již nic nemá.

„Tam absolutně nikdo nechce jít do voleb. My jsme tam sice podle zákona dosadili správce, ale ten nemá žádné pravomoci disponovat s majetkem, takže vlastně ani nemůže najít nějaké řešení,“ povzdychl si John.

Na rozdíl od toho jsou Řitonice s padesáti obyvateli prosperující obcí s majetkem, penězi na bankovním účtu, bez dluhů. Problémem tu ale jsou mezilidské vztahy a také nezájem o dění v obci. Bývalá starostka Jiřina Vokounová již před časem pronesla, že starousedlíci by chtěli pořád rozhodovat, a přesto do voleb nejdou.

Nové volby proběhnou v obou obcích 2. července. Při nových pravidlech by v případě, že by opět nikdo nekandidoval, obě administrativně zanikly. Vnitro ještě návrh nepředložilo, takže Prameny i Řitonice mají čas na rozmyšlenou, jak naloží se svou samostatností.

Podle Johna jsou hlavně šest set let staré Prameny velmi ohrožené, neboť „kde najít sebevraha, který by šel vést obec, která udělala historicky velkou chybu“?

Obec, která kdysi měla dva tisíce obyvatel, jich má dnes již jen kolem 140. Prameny, které daly obci své jméno, se staly pro zdejší spíše prokletím, neboť při jejich průzkumu se obec zadlužila.

Někde zaspali, jinde trucovali

Důvody, proč někde neproběhnou volby, jsou různé. Až letos v únoru své zastupitele zvolili ve středočeské Zlosyni. „U nás to nebylo proto, že bychom nechtěli kandidovat, my jsme se jen spletli o jeden den a odevzdali kandidátky o hodinu a čtvrt později,“ ohradil se starosta Vladimír Herout proti podezření, že by nebyl zájem o práci v samosprávě.

Případná změna zákona, kterou plánuje vnitro, se mu ale nezamlouvá: „I když se nás netýká, je to nesmysl, takhle se ten problém v žádném případě řešit nedá,“ reagoval.

Starostka Nezdic na Plzeňsku Hana Bouchnerová se naopak domnívá, že pro obce, kde nikdo nechce na radnici dělat, má takové řešení smysl. O tom, proč se loni v Nezdicích s 215 obyvateli volební místnost neotevřela, již moc mluvit nechtěla. „Už se situace vyřešila.“

V dodatečných volbách v únoru se sešly hned dvě kandidátky dohromady s patnácti jmény. „Tady u nás to nebylo proto, že by byli lidi neschopní. Ale byli jsme po těch čtyřech letech unavení a už jsme nechtěli pokračovat. Přepokládali jsme, že se toho ujme opozice. Jenže se nerozhoupali, tak jsme to nechali proběhnout,“ odhalila důvody, proč úspěšné zastupitelstvo, které přineslo 10 miliónů na dotacích, odmítlo své posty obhajovat.

Současné zastupitelstvo je namícháno z obou kandidátek a je to prý ku prospěchu. Občané nakonec sáhli i po radních, kteří je loni „vypekli“.

„Byli jsme překvapeni, že nás lidi opět volili. Nevyčítal nám nikdo nic a my jsme řekli, že ještě jedno volební období do toho jdeme,“ dodala Bouchnerová.

Podle ní by ale ministerstvo mělo spíše vymyslet, jak odměnit lidi, kteří dělají v samosprávě především v malých obcích. „Já kdybych neměla kancelář vedle, tak bych to dělat nemohla. Jako neuvolněný zastupitel nemáte sílu ještě po práci úřadovat. To jsou úplně jiné podmínky než ve městech,“ zdůraznila starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám