Hlavní obsah

Obce žádají kvůli suchu o cisterny s pitnou vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Správu státních hmotných rezerv (SSHR) se začaly v souvislosti se suchem obracet první obce s žádostmi o poskytnutí cisterny na pitnou vodu. SSHR již zapůjčila cisternu středočeské Jesenici na Rakovnicku, která její pomocí zajišťuje pitnou vodu pro část Bedlno, řekl předseda SSHR Pavel Švagr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cisterny - pitná voda

Článek

„Důvodem byl nedostatek vody v této oblasti, tedy vysychání veřejných i soukromých studen,” řekl Švagr.

Loni správa rezerv poskytla v souvislosti se suchem autocisterny, kontejnery na vodu nebo elektrocentrálu celkem do čtyř obcí.

Ve Středočeském kraji šlo o Mečeříž a Jesenici, v Ústeckém kraji o Dolní Poustevny a na Vysočině o obec Malčín. Za roky 2020 a 2021 poskytla SSHR pomoc při suchu celkem 11 obcím, tedy zhruba 10 000 lidí.

Cisterny či kontejnery na vodu pomáhaly také při nouzovém stavu.

„Za toto období jsme poskytli dvě kontejnerové cisterny a jednu cisternu na žádost Krajského úřadu Jihomoravského kraje a Magistrátu města Plzně, a všechno to bylo v souvislosti se zajištěním pitné vody pro válečné uprchlíky z Ukrajiny,” dodal Švagr.

Sucho se snížilo, ale v řekách voda stále chybí

Domácí

Z mapy, kterou minulý týden zveřejnili vědci, kteří pracují na projektu Intersucho, vyplývá, že poměrně deštivé počasí na začátku měsíce na většině území Česka dokázalo doplnit v půdě do jednoho metru vodu na normální či jen mírně podnormální úroveň.

Oblasti zasažené suchem se zmenšily a zasahují Podkrkonoší, střední Polabí a východní část Středočeského kraje. Výrazně ustoupilo sucho v jižních Čechách, Poohří či na Hané.

Jelikož však sucho na jaře bylo dlouhé a výrazné, na doplnění vody v řekách deště stále nestačí a průtoky zůstávají podprůměrné.

Téměř veškerá voda, která se nevypařila, se vsákla do půdy a využily ji rostliny, vyplývá z dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám