Hlavní obsah

Sucho se snížilo, ale v řekách voda stále chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poměrně deštivé červnové počasí na většině území Česka dokázalo doplnit v půdě do jednoho metru vodu na normální či jen mírně podnormální úroveň. V řekách je však vody stále méně, než je průměr.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oblasti zasažené suchem se výrazně zmenšily a zasahují Podkrkonoší, střední Polabí a východní část Středočeského kraje. Výrazně ustoupilo sucho v jižních Čechách, Poohří či na Hané. Vyplývá to z mapy, již ve středu zveřejnili vědci, kteří pracují na projektu Intersucho.

Jelikož však sucho na jaře bylo dlouhé a výrazné, na doplnění vody v řekách deště stále nestačí a průtoky zůstávají podprůměrné. Téměř veškerá voda, která se nevypařila, se vsákla do půdy a využily ji rostliny.

Hodně srážek v posledních dnech spadlo podle webu na Moravě, ve Slezsku a v jižních  Čechách. Naopak severozápadním Čechám se deště spíše vyhýbaly. Pro polní plodiny a například i pro ovocné stromy jsou současné srážky vítané, protože v této době se tvoří zrno a postupně roste i ovoce. Plodinám, které sucho nestihlo zničit, voda pomůže. Mnohde však přišel déšť pozdě, protože leckde už obilí zaschlo a zemědělci museli zaorávat, nebo počítají se snížením výnosů v desítkách procent.

Meteorologové varovali před vydatnými srážkami

Počasí

Míru sucha určují vědci jako poměr aktuální zásoby vody v půdě proti průměru z let 1961 až 2010. Neznamená to tedy, že by například na suché jižní Moravě byl dostatek vody, ale současná situace se nijak nevymyká z dlouhodobého průměru.

Jak se bude míra sucha vyvíjet v příštích dnech, je podle webu obtížné předpovědět, protože počasí v nejbližších deseti dnech má být dynamické s přeháňkami či bouřkami. V takovém případě se srážky jen obtížně lokalizují a předpověď jejich intenzity se s každým novým výpočtem mění.

V úterý to vypadalo, že příští týden přijde teplá vlna, kdy se teploty dostanou nad dlouhodobý průměr, ale podle informací společnosti Amper Meteo na twitteru ze středečního rána už modely teplou vlnu zploštily, teploty by se měly pohybovat na průměrných hodnotách a stále lze očekávat přeháňky a bouřky.

Reklama

Výběr článků

Načítám