Hlavní obsah

Obce vyhlížejí první peníze ze Sberbank. Půjdou na bazén či silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První obce, které měly uložené peníze ve zkrachovalé ruské Sberbank, je už dostaly nebo brzy dostanou. Například Aš je očekává nejpozději v pátek a své miliony chce dát do opravy starého bazénu. Obce i kraje očekávají své peníze v řádu dnů, maximálně týdnů.

Foto: MěÚ Aš, Právo

Krytý bazén v Aši má projít zásadní rekonstrukcí

Článek

Podle mluvčího ašské radnice Milana Vrbaty bude o využití peněz ze Sberbanky na dlouho plánovanou komplexní rekonstrukci krytého bazénu rozhodovat zastupitelstvo nejpozději koncem dubna.

„Projekt počítá s instalací nové bazénové vany, vzduchotechniky, úpravnou vody a také vznikne saunový svět a občerstvení,“ popsal mluvčí s tím, že dva roky starý projekt počítal s náklady zhruba 130 milionů korun, ale po přepočtu to bude asi víc.

Peníze už v pondělí, v první den vyplácení, dostala zpět Mimoň na Českolipsku. Městu zůstalo na účtu u Sberbank 15,2 milionu korun. „Dostali jsme nakonec díky úrokům asi o 100 tisíc korun více,“ uvedl starosta Mimoně Petr Král (ANO). O využití peněz ještě rozhodnuto není.

Věřitelé Sberbank získali z pohledávek první tři miliardy

Ekonomika

Zhruba 3,4 miliony korun měla na účtu Základní umělecká škola Střezina v Hradci Králové. Jak potvrdil její ředitel Karel Šust, peníze už by měli mít zpět na účtu.

Patnácti tisícům věřitelů Sberbank zůstalo v bance zhruba 57 miliard korun. Už se jich dočkala některá města v republice. Kraje, které jsou jedněmi z největších věřitelů, a také různé instituce čekají výplaty příští týden.

Hlavnímu městu Praze zůstalo ve Sberbank zablokováno asi 160 milionů korun. „Pro výplatu musíme dodat ověřený podpis plné moci, jinak nic nechybí,“ uvedl ve středu pražský radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Před pobočkami Sberbank se po pádu Ruska na Ukrajinu tvořily dlouhé fronty. Výběry vkladů nakonec vedly k pádu banky

Tělocvičnu už mezitím postavili

Malá obec Návsí na Frýdecko-Místecku také s nadějí vyhlíží návrat více než třiceti milionů korun. „Zítra jdu do Komerční banky požádat o výplatu a předat dokumenty, které si od nás banka vyžádala. Věříme, že ty peníze už snad konečně dorazí,“ řekl starosta Marian Waszut (KDU-ČSL) s tím, že ve Sberbank má obec uloženo 32 milionů korun.

Peníze byly původně vyčleněny na výstavbu tělocvičny. Obec si na ni nakonec vzala úvěr. „Takže tělocvična už stojí. Nakonec jsme se rozhodli, že místo předčasného splacení úvěru peníze investujeme. V plánu je oprava cest a chodníků a také velký projekt nového hřbitova,“ dodal starosta.

Do insolvenčního řízení se již před dvěma lety přihlásily i Technické služby Zlín (TSZ), které měly v Sberbank uloženo 67 milionů korun. „Do týdne bychom měli obdržet 95 procent z celkově uložené částky,“ řekl Novinkám a Právu ředitel TSZ Jakub Černoch s tím, že peníze chtějí využít na rekultivaci skládky.

Plzeňskému kraji ještě 162 milionů ze Sberbank nedorazilo. „Očekáváme je každým dnem,“ uvedl radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Hejtmanství peníze použije na předfinancování některých projektů, jako jsou třeba opravy silnic.

Mezi největšími věřiteli banky je i Kraj Vysočina, kterému zůstalo ve Sberbank zhruba 2,4 miliardy korun.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co Česká národní banka (ČNB) na začátku května odebrala bance bankovní licenci. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Největší ruská banka Sberbank loni měla rekordní zisk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám