Hlavní obsah

Občan Havel má staronovou adresu: Hrad

Novinky, Jitka Götzová
PRAHA

Přestože Václav Havel v neděli natrvalo opustil Hrad, jisté vazby k sídlu prezidenta si přece jen zachoval. Jeho od včerejška nový tajemník Jakub Hladík totiž bude mít kancelář v domku Královské zahrady proti Jízdárně Pražského hradu.

Článek

 "To jsou prostory, které má pronajaté Vize 97 od Správy Pražského hradu. Václav Havel se dohodl s touto nadací, že jeho tajemník bude mít kancelář tam. Není kancelář exprezidenta, ale pouze je tajemníka," řekl Martin Krafl. Ten již od úterý řídí tiskový odbor prezidentské kanceláře a zároveň je externím spolupracovníkem Vize 97. Krafl odmítl, že by pracoval zároveň i pro exprezidenta. Nyní jen poskytl novinářům informace o Havlově nové e-mailové adrese: vaclav.havel@volny.cz. Exprezident už obdržel, jak prozradil Hladík, e-mailem 40 dopisů, a to i ze zahraničí.

Ze Střešovic do IKEM?

S Havlovým funkčním obdobím skončila i smlouva hradní kanceláře s Ústřední vojenskou nemocnicí, která pečovala o prezidentovo zdraví. Bylo tudíž zrušeno i lékařské konzilium ustavené v roce 1998, které vedl prezidentův osobní lékař Ilja Kotík, primář II. interní kliniky střešovického zařízení. Před třemi nedělemi byly rovněž odvezeny ze zámku v Lánech všechny zdravotnické potřeby a přístroje, které tam měli lékaři k dispozici. Podle informací Práva má být Havel nyní v péči lékařů Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), což však zatím nikdo z Hradu nepotvrdil ani nevyvrátil. Havel je už delší dobu pojištěn u Vojenské pojišťovny, i když z titulu prezidenta mu veškerou zdravotní péči hradil stát

 "Nový prezident si rozhodne sám, kde se bude chtít léčit. Také má právo výběru lékařů. Třeba může být úplně bez konzilia nebo si zvolí svého lékaře a ten si přizve případ od případu konziliáře," vysvětloval Mathé.

Havlova manželka bez ochranky

Exprezident má nyní ze zákona na tři měsíce nárok na ochranku a auto s řidičem. Podle informací Práva ho nyní střeží čtyři jeho bývalí bodyguardi a má také řidiče, kteří slouží u Útvaru pro ochranu prezidenta (dříve Hradní policie). Není vyloučeno, že mu ministr vnitra Stanislav Gross přidělí ochranku i na další měsíce, dokud nebude přijat zákon, který počítá se zabezpečením exprezidentů na pět let. Bez ochranky i auta je už však Dagmar Havlová.

Pondělí první den odpočinku

Exprezident v pondělí zažil první den jako běžný občan, a to nezvykle po třinácti letech klidně. "Ráno na něj nečekala složka úředních dokumentů, které by musel podepsat, nemusel ani studovat podklady k přijetí významné návštěvy či před nějakou zahraniční cestou. "Zkrátka se dnes probudil do normálního civilního dne," přiblížil pondělní den pro ČTK Havlův tajemník Jakub Hladík. Podle něj Havel strávil většinu dne s manželkou doma, ve střešovické vile. Ráno si prý například přečetl noviny.

"Zajímal se o to, co se děje doma i ve světě," poznamenal tajemník s tím, že pak tři hodiny spolu hovořili o své spolupráci. Havel hodlá nyní především odpočívat a nedávno se netajil, že by rád pobýval nějaký čas v zahraničí, v teplých krajinách. Neřekl však kde.

Reklama

Související témata:

Související články

Dvanáct tučných let Václava Havla

Poprvé jsem ho viděl v létě 1976 na chodbě obvodního soudu v Karmelitské ulici na Malé Straně. Byl malý, ale sporý, udělaný; teprve nedávno, když mu začali...

Havlovo srdce nad Hradem zhaslo

S více než hodinovým zpožděním zhaslo neonové srdce nad Pražským hradem. Oproti očekávání se ale nedostavil prezident Václav Havel, který srdce v listopadu...

Umělci v Národním dojali Havla

Stovky lidí všech věkových kategorií včera večer sledovaly na velkoplošné obrazovce ve dvoraně Národního divadla (ND) průběh slavnostního večera s názvem Pocta...

Výběr článků

Načítám