Hlavní obsah

O víkendu se čas mění na letní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. Ve 2:00 se hodinové ručičky posunou o hodinu dopředu, noc se tak zkrátí. Povinné střídání standardního a letního času by mělo podle rozhodnutí Evropského parlamentu skončit v roce 2021. Aktuální posun času zpozdí několik dálkových i regionálních vlakových spojů.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Změna času

Článek

Většina počítačů a mobilních telefonů na nový čas přejde automaticky, ručně bude potřeba přesunout ručičky na hodinách, případně nastavit na elektrických spotřebičích či v autě.

Podle směrnice, kterou na konci března schválili europoslanci, by v roce 2021 mělo střídání času v EU ustat. Není ale jasné, zda zůstane čas letní či zimní.

Letním časem je nazývána úprava, při níž je čas posunut navzdory časovému pásmu o jednu čí více hodin vpřed. Poprvé byl zaveden v období první světové války a od té doby je s přestávkami využíván zejména v Evropě a Severní Americe.

Ztráta jedné hodiny zpozdí vlaky

Jak informovaly České dráhy, noční vlaky kvůli změně času naberou zpoždění několik desítek minut.

Kvůli chybějícím 60 minutám se zpozdí oproti klasickému jízdnímu řádu sedm nočních dálkových vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. Vedle toho se přechod na letní čas dotkne také několika regionálních spojů, zejména v okolí Prahy, informoval mluvčí drah Petr Pošta.

Konkrétně půjde o dálkové vlaky na trasách Bohumín–Varšava, Praha–Humenné, Vídeň–Berlín jedoucí přes Bohumín a Budapešť–Břeclav. Všechny tyto linky budou opožděné i v opačném směru. Zpoždění by se mělo týkat také spojů z Curychu do Prahy.

Přechod na letní čas ovlivní i dva spoje RegioJetu na trase mezi Prahou a Košicemi a zpět. Tyto spoje dojedou do stanic, kde mají standardně příjezd po 02:00 o zhruba hodinu později. Dopravce pozměněný čas příjezdu uvedl i do rezervačního systému. Týká se to i několika mezinárodních autobusových linek, které budou na cestě v noci ze soboty na neděli.

U regionální dopravy změna času ovlivní například vlaky takzvaného pražského nočního rozjezdu, tedy vlaků, které ve 02:30 ráno odjíždějí z pražského hlavního nádraží do většiny směrů (do Kolína přes Český Brod i Nymburk, do Kralup nad Vltavou, Mělníka, Kladna-Ostrovce, Berouna přes Řevnice i Rudnou u Prahy, Benešova u Prahy a Čerčan přes Vrané nad Vltavou). Tyto vlaky odjedou z pražského hlavního nádraží ve 03:30 nového, letního času.

Kvůli změně času státní dopravce zavede o víkendu speciální opatření pro provoz vlaků i personálu. Dráhy tím chtějí zamezit následnému opožďování dalších vlaků během neděle. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto zpožděné vlaky čekat.

Přehled dálkových vlaků ČD, které ovlivní změna času
EN 406 Chopin Bohumín – Warszawa pojede z Bohumína (pravidelný odj. ve 3:18) se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude zachován přechod přímých vozů z vlaků EN 443 a NJ 456, které jedou z Prahy, Vídně a Budapešti.
EN 407 Chopin Warszawa – Bohumín přijede do Bohumína včas (v 01:29), přechod vozů na vlaky EN 442 do Prahy a NJ 457 do Vídně a Budapešti bude zajištěn.
EN 442 Slovakia Humenné – Praha pojede v úseku z Bohumína (pravidelný odj. v 03:23) do Prahy se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů od vlaku EN 407 z Varšavy.
EN 443 Slovakia Praha – Humenné pojede v úseku Ostrava-Svinov (pravidelný odj. v 02:15) – Humenné se zpožděním cca 60 minut, zpoždění se bude v závislosti na provozní situaci postupně snižovat. V Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů na EN 406 do Varšavy.
NJ 456 Wien – Berlin pojede v úseku Bohumín (pravidelný odj. v 02:15) – Berlín se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak EN 406 do Varšavy.
NJ 457 Berlin – Wien pojede v úseku Bohumín (pravidelný odj. v 02:20) – Břeclav se zpožděním cca 60 minut, v úseku Břeclav – Vídeň se zpožděním 15 – 30 minut. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů od vlaku EN 407 z Varšavy, v Břeclavi pak na vlak EN 477 do Budapešti.
EN 476 Metropol Budapest – Břeclav pojede bez zpoždění (příj. do Břeclavi ve 23:01), bude zajištěn přechod vozů na vlaky NJ 456 do Varšavy a Berlína a na vlak IC 572 do Prahy.
EN 477 Metropol Břeclav – Budapest pojede se zpožděním cca 30–40 minut, v Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů od vlaků IC 573 z Prahy a NJ 457 z Berlína a Varšavy.
U přímého vozu z Curychu do Prahy, který jede na spojích 467 / 463 / 1540, předpokládáme na českém území zpoždění do 30 minut.

Anketa

Těšíte se na zrušení změny času?
Ano
72,7 %
Ne
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám