Hlavní obsah

O rezignaci neuvažuji a Dienstbier lže, tvrdí Hulinský

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Šéf pražské ČSSD Petr Hulinský odmítá výzvy svého stranického místopředsedy Jiřího Dienstbiera, aby kvůli nejasnostem s financováním dvojice společností Spastic Handicap odešel z politiky. Hulinský zdůraznil, že z firem neměl ani korunu, nikdy je nevlastnil a ani nad nimi neměl kontrolu. Uvedl to v České televizi v Otázkách Václava Moravce (OVM).

Článek

Na Hulinského bylo kvůli nejasnostem s hospodařením společností, které mají pomáhat tělesně postiženým podáno trestní oznámení. Hulinský trvá na své nevinně a na stranické funkce rezignovat nehodlá.

Dientsbier proti němu prý vede nepravdivou kampaň. Spekulace o tom, že by se na hospodaření jakkoliv obohatil, označil za lež. Připustil pouze to, že ve společnostech figurují lidé, které zná a jimž důvěřuje.

Dienstbier v týdnu na facebooku mimo jiné napsal: "Petr Hulinský ztělesňuje klientelismus v pražské politice. Zneužití zdravotně postižených dětí k propírání peněz je hyenismus toho nejhrubšího zrna.“[celá zpráva]

Tůma ještě bude primátorem

Šéf pražské ČSSD se vyjádřil i ke změnám na pražském magistrátu. Podle něj se volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma stane ještě do konce volebního období pražským primátorem. Uvedl to v reakci na rozpad koalice ČSSD a ODS a rychlou dohodu o spolupráci mezi částí občanských demokratů a TOP 09.

Hulinský tvrdí, že vývoj situace v tomto týdnu jasně ukázal, že žádné dohody neplatí a situace se mění ze dne na den.

Doplnil, že kvůli ukončení koalice ODS a ČSSD nebudou naplněny některé sliby občanům. Hulinský hovořil o stopnutí výstavby sociálních bytů, či krácení financí pro učitele a seniory.

Koaliční smlouva se musí doplnit, tvrdí Šťastný

Šéf pražské ODS Boris Šťastný si myslí, že koaliční smlouva, kterou mezi sebou podepsali zastupitelé ODS a TOP 09, by měla být dopracována a doplněna o programové priority.

Šťastný se v týdnu ocitl se svým křídlem ODS mimo hru poté, co se primátor Bohuslav Svoboda (ODS) s některými zastupiteli dohodl na koalici s TOP 09, aniž by o tom byl předseda pražské ODS informován.

"Není možné, aby smlouva neobsahovala informaci o programu," uvedl Šťastný s tím, že alespoň ve formě dodatku by měla být smlouva doplněna. Šťastný by chtěl, aby smlouvu dopracoval stranický tým a posvětila ji regionální rada.

Předseda pražské TOP 09 František Laudát doplnil, že jeho strana počká na uklidnění situace uvnitř ODS. Programové prohlášení s prioritami bude podle dohody sepsáno do 30 dnů.

Laudát mimo jiné uvedl, že v klíčových městských firmách mohou nastat změny ve vedení. Konkrétnější být nechtěl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám