Hlavní obsah

O podporu v nezaměstnanosti bude možné žádat i digitálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří přijdou o práci, si budou moci vyřídit podporu v nezaměstnanosti i elektronicky. Odpadne jim tak nutnost osobní návštěvy úřadu práce. Žádosti o zapsání do evidence uchazečů o práci a o podporu v nezaměstnanosti bude možné podávat elektronicky od podzimu, ohlásil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Ministerstvo se podle něj chystá po trojici dávek digitalizovat i agendu zaměstnanosti. Získané údaje chce využít k lepšímu zacílení opatření na podporu uplatnění lidí na trhu práce.

„Plánujeme během podzimu dokázat digitálně obsluhovat klienty i v oblasti zaměstnanosti, aby uchazeč, který hledá práci nebo ji ztratil, nemusel už potom chodit přímo na úřad práce, ale mohl úkony dělat přes digitální službu. Náš cíl je v oblasti zaměstnanosti, aktivní politiky zaměstnanosti, vzdělávání maximálně využít digitální kanály,“ prohlásil Jurečka.

Elektronický systém přihlašování na SŠ využilo 135 tisíc uchazečů

Věda a školy

Ředitel ministerské sekce informačních technologií Karel Trpkoš doplnil, že informační systémy pro agendu zaměstnanosti se propojí s aplikací Jenda, přes kterou se dají vyřizovat rodičovská, příspěvky na bydlení a přídavky na děti. Spuštění elektronického podávání žádostí o zařazení do evidence a o podporu v nezaměstnanosti se podle něj chystá na konec září či říjen.

Úřady začnou také využívat získaná data. „Budeme dělat segmentaci, abychom se mohli starat co nejlépe o ty, kteří to potřebují, a ty, kteří to nepotřebují, jsme neobtěžovali zbytečně,“ popsal Jurečka.

Dodal, že získaná data s údaji od zaměstnavatelů poslouží k lepšímu zacílení opatření na podporu zaměstnávání, třeba rekvalifikací.

Stavební řízení je znovu v ohrožení. Úřad zrušil i druhou zakázku na digitalizaci

Ekonomika

„Nehodláme data v žádném případě používat k represi, ale aby úřad práce mohl dělat aktivní sociální práci a mohl pomoci. Budeme se snažit na základě dat fungovat tak, aby se člověk nedostal do špatné situace. Pokud už v ní je, abychom ho nasměrovali ven,“ doplnil Trpkoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám