Hlavní obsah

O lustrační osvědčení jsem nepožádal, nemám důvod, tvrdí Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš prý zatím nepožádal české úřady o lustrační osvědčení. Podle svých slov k tomu nevidí důvod. Lustrační osvědčení by přitom Babiš, který se kvůli své údajné spolupráci s StB soudí na Slovensku, zřejmě potřeboval, pokud by chtěl usednout v příští vládě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Negativní lustrační osvědčení požadovala po ministrech všech dosavadních českých vlád prezidentská kancelář. Stejnou podmínku stanovil zájemcům o ministerská křesla také současný prezident Miloš Zeman. Ministrem prý nejmenuje nikoho, kdo lustrační osvědčení nebude mít.

V rozhovoru pro úterní Právo Zeman připomněl, že když sestavoval před lety svou vládu, existoval požadavek na lustrační osvědčení všech ministrů i premiéra. „Nevím, jestli se pravidla v této věci změnila, pouze konstatuji, že tento požadavek tehdy byl,“ uvedl. [celá zpráva]

Právě Babiš, o němž komunistická Státní bezpečnost (StB) vedla svazek jako o spolupracovníkovi s krycím jménem Bureš, by mohl mít s podmínkou negativního lustračního osvědčení problém. Politik, jehož strana by spolu s ČSSD a KDU-ČSL mohla usednout v příštím kabinetu, na Slovensku bojuje o čistotu svého jména, dříve než v lednu ale tamní soud nerozhodne.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš

Foto: archiv, Právo

Ano, politické hnutí

Pokud by slovenský soud Babiše očistil, mohlo by to podle ústavního právníka Jana Kysely výrazně ovlivnit také výrok českého ministerstva vnitra, které u nás lustrační osvědčení vydává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám