Hlavní obsah

Poslechněte si, jak Zeman mluví o svém zdravotním stavu a situaci v ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman se v exkluzivním rozhovoru pro Právo vyjádřil mimo jiné ke svému zdravotnímu stavu a situaci v ČSSD. Uvedl, že se cítí skvěle a začal již úřadovat. Co se týče událostí v sociální demokracii, odmítl především, aby se ti členové strany, kteří hlasovali proti jejímu předsedovi, označovali za pučisty. Záznam části rozhovoru si můžete poslechnout.

Rozhovor s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

Jak se cítíte po úrazu, který jste prodělal?

Díky bohu, skvěle. Právě dnes (v pondělí) jsem začal pracovat u svého psacího stolu a vylezl jsem z postele. Potěšilo mě, že se ke mně přihlásil na odpolední schůzku pan kardinál Duka. Ale ještě předtím, v sobotu, jsem tady měl první poradu svých expertů, shodou okolností na téma zdravotnictví, které se zúčastnil premiér, ministr zdravotnictví a další členové. Takže, jak je vidět, pracuji s tím, že se poněkud nemotorně pohybuji na invalidním vozíku.

Zeptám se vás také jako bývalého předsedy ČSSD. Co říkáte na současné dynamické a dramatické dění v této straně? Blíží se neděle, kdy se může stát, že lidé jako Michal Hašek nebo Zdeněk Škromach budou v situaci, kdy možná ve funkcích skončí.

Nechci se vyjadřovat k situaci v jakékoliv politické straně. Je zcela na ústředním výkonném výboru, pro co se rozhodne. Pouze konstatuji, že nesouhlasím s názorem, že oněch dvacet členů předsednictva, kteří hlasovali, tak jak hlasovali, jsou jacísi pučisté. Jsou to prostě lidé, kteří měli odlišný názor od třinácti lidí, kteří hlasovali v opačném smyslu.

Pokud jde o budoucí členy vlády, budete po nich požadovat, aby předložili čisté lustrační osvědčení? To se týká třeba pana Babiše.

Především bych chtěl konstatovat, že když jsem sestavoval svoji vládu, tak byl požadavek na lustrační osvědčení všech ministrů i premiéra. Nevím, jestli se pravidla v této věci změnila, pouze konstatuji, že tento požadavek tehdy byl.

V povolebním televizním rozhovoru jste zmínil hnutí ANO a řekl jste, že by mělo dostat 100 dní hájení. Jak hodnotíte počínání Andreje Babiše v povolebních jednáních?

Ale to se přece proboha netýkalo jenom hnutí ANO, to se týkalo všech parlamentních subjektů, protože je to normální zvyk, nikoliv ústavní zvyklost, který pokládám za užitečný, a který samozřejmě čeští novináři vzhledem ke své nízké kvalifikaci soustavně porušují.

Platí, že chcete vstoupit do jednání o nové vládě, až bude ustavena Sněmovna?

Víte, že když Sněmovna jednala, dvakrát, o svém rozpuštění, v žádném případě jsem do tohoto jednání nezasahoval, protože jsem to považoval za věc, která je ve výlučné kompetenci Sněmovny. Stejně tak budu postupovat v případě jednání o vedení Sněmovny, protože do toho by prezident mluvit neměl. Naopak úlohou prezidenta je účastnit se jednání o sestavení vlády už z toho prostého důvodu, že prezident buď jmenuje premiéra, nebo naopak jmenuje toho, koho pověřuje jednáním o sestavení vlády.

Související téma

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám