Hlavní obsah

O lídrovi ČSSD rozhodne popularita jednotlivých politiků

PRAHA

Šéf ČSSD Stanislav Gross a místopředseda strany a premiér Jiří Paroubek v pátek odmítli, že by mezi nimi byl konflikt kvůli tomu, kdo bude lídrem pro parlamentní volby příští rok. Kdo ČSSD, které stále klesá popularita, povede do voleb, rozhodne stran na podzim. V jednom už má ale jasno, volební program sestaví tým vedený ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Článek

Gross i Paroubek se shodli, že o volebním lídrovi by se mělo rozhodnout až bude mít ČSSD k dispozici potřebné sociologické analýzy, kdo ze sociálních demokratů je pro veřejnost jak přijatelný. Podle televize Prima si strana nechá vypracovat speciální průzkum, který analyzuje, která osobnost ČSSD je mezi lidmi nejpopulárnější.

Paroubek uvedl, že se chce volebním lídrem stát, ale že ve hře mohou být i další lidé jako Gross, první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, ministryně školství Petra Buzková či ministr kultury Pavel Dostál. [celá zpráva]. Právě Dostál je nyní v čele žebříčku popularity politiků.

Gross jednoznačně nepotvrdil, ale ani nepopřel, že se bude chtít stát lídrem a že bude příští rok kandidovat do Sněmovny. Shodně s Paroubkem uvedli, že volebním lídrem automaticky nemusí být předseda strany. Strana zatím ani nechce spekulovat o tom, zda by Gross zůstal předsedou strany, pokud by nebyl lídrem.

Přátelský duch ve vedení

Gross a Paroubek uvedli, že mezi nimi panuje plný politický soulad a osobní přátelství. Podle Grosse vládne ve vedení ČSSD přátelský duch.

"Ve vedení sociální demokracie panuje dělný a velmi přátelský duch. Byl bych velmi nerad, aby se rozehrávaly mediální hrátky o tom, že dochází k nějakému soupeření nebo k nějakým problémům, protože my máme v tuto chvíli před sebou jeden jediný úkol, a to je dovést sociální demokracii pokud možno k volebnímu vítězství," řekl Gross.

Tomuto cíli podle něj hodlají sociální demokraté podřídit všechno včetně osobních ambicí a představ. Spekulace o tom, že s Paroubkem bojuje o funkci volebního lídra, označil za mediální hrátky.

Reklama

Související články

Paroubek chce vést ČSSD do voleb

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek se chce utkat s předsedou strany Stanislavem Grossem a jeho stranickým zástupcem Bohuslavem Sobotkou o to,...

Výběr článků

Načítám