Hlavní obsah

Paroubek chce vést ČSSD do voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek se chce utkat s předsedou strany Stanislavem Grossem a jeho stranickým zástupcem Bohuslavem Sobotkou o to, kdo povede stranu do voleb v červnu 2006.

Článek

"Budu o to usilovat, je to zřejmé. Stejně tak předpokládám, že o to bude usilovat Standa Gross, Slávek Sobotka a někteří další," řekl ve čtvrtek Právu Paroubek. Volební lídr se podle něj musí najít mezi těmi, kdo budou mít největší popularitu. "Umím si přestavit i Petru Buzkovou. Musí to být tahoun, který tu stranu do voleb povede," přiblížil.

Pokud by se ukázalo, že Paroubek se netěší podpoře veřejnosti, o volební lídrovství usilovat nebude. Paroubkova obliba přitom podle dnes zveřejněného průzkumu skokem vzrostla z 20 na 39 procent. "To jsem nečekal. Pokud to tak je, tak myslím, že lidé vnímají určitou umírněnost a schopnost se dohodnout," poznamenal premiér.

Nynější předseda ČSSD Stanislav Gross, když opouštěl premiérské křeslo, slíbil, že ČSSD dovede k vítězným volbám. Jeho preference se však v květnu ještě o dva procentní body snížily. Důvěřuje mu nyní jen 16 procent lidí. [celá zpráva]

Podle ČTK sociálních demokratů, kteří by chtěli Paroubka v čele kandidátky příští rok, přibývá. Mnohým sociálním demokratům vadí, že Gross po rezignaci na funkci předsedy vlády "odešel do ústraní", a nevěnuje se intenzivně stranické práci. Jsou netrpěliví a zazlívají mu, že se hned nepustil do příprav na parlamentní volby v příštím roce. Preference sociální demokracie se stále propadají. Podle květnového průzkumu STEM by ji volilo 11,4 procenta voličů. [celá zpráva]

O svém volebním lídrovi strana rozhodne nejspíš v září, měl by to udělat ústřední výkonný výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám