Hlavní obsah

O lídrech ČSSD nemají rozhodovat členové, ale centrála. Dienstbier se zlobí

Právo, Karolina Brožová

Vedení soc. dem. nechce, aby lídra kandidátních listin vybírali členové strany, upozornil v pondělí ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Vyplývá to podle něj z návrhu volebního řádu, který prosazuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a jenž se dostal Dienstbierovi do rukou.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně. Na snímku zleva Bohuslav Sobotka, Jiří Dienstbier a Roman Sklenák

Článek

Návrh řádu podle Dienstbiera nezohledňuje výsledek vnitrostranického referenda z roku 2014, ve kterém si členové odhlasovali, že chtějí rozhodovat o konečné podobě kandidátek. V návrhu však stojí, že lídra schválí na návrh krajského vedení předsednictvo a Ústřední výkonný výbor ČSSD, a ani hlasování členů s tím nic nenadělá, upozorňuje ministr.

„Volební řád, který navrhuje vedení ČSSD, odporuje schváleným stanovám i výsledku referenda. Na ČSSD se kvůli němu mohou snést žaloby kvůli schvalování kandidátních listin,“ řekl v pondělí Dienstbier novinářům.

Předpokládá, že žaloby by mohly přijít už před volbami do krajů v roce 2016. Podobně soc. dem. čelila žalobám na sestavování kandidátek v Olomouckém a Moravskoslezském kraji před volbami do Sněmovny v roce 2013. Někteří sociální demokraté tehdy napadli způsob, jakým byli kandidáti vybráni – u soudu však nakonec neuspěli.

„Když nebude možné hlasovat o lídrovi, tak se přece nebude hlasovat o konečné podobě kandidátky,“ vysvětlil Dienstbier na snídani s novináři.

Jeho postoj podporuje i organizace Idealisté.cz, která se k myšlenkám ČSSD hlásí. „Členům i potenciálním členům bude navržený volební řád vadit,“ podotkl předseda Idealistů Radim Hejduk.

Finální podoba není jasná

Soc. dem. si ve vnitrostranickém referendu odhlasovala, že členská základna o podobě kandidátky rozhodovat bude, a změnu posvětil i březnový sjezd. V referendu téměř 89 procent zúčastněných členů ČSSD odpovědělo „ano“ na otázku, zda „souhlasí s tím, aby podle stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstev obcí, měst, krajů, Senátu a Sněmovny rozhodovali v přímém hlasování všichni členové soc. dem. v příslušném volebním obvodu“. Volební řád, který podle Dienstbiera toto rozhodnutí obejde, má schválit Ústřední výkonný výbor strany v září.

Sobotka však sdělil Právu, že „volební řád je stále předmětem interní debaty“. „U lídrů kandidátky hledáme vhodnou rovnováhu mezi stanoviskem krajských výborů, hlasem členské základny a názorem vedení ČSSD. Pro volební úspěch v kraji mají lídři velký význam, a jejich výběru proto věnujeme speciální pozornost,“ vysvětlil.

Nad návrhem volebního řádu už mezi premiérem a šéfy krajských ČSSD proběhlo před několika týdny jednání. Šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek však Právu řekl, že o konečné podobě volebního řádu ještě dohoda nepadla. „Já myslím, že se ještě návrh bude vyvíjet,“ řekl Právu.

Ani místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová se neobává, že by volební řád přinesl problém. „Věřím, že výsledná podoba nebude v rozporu s poptávkou straníků po větší demokratizaci strany,“ napsala Právu.

„Lídr kandidátky má specifické postavení, protože je tváří celé kandidátky. Proto je logické, že v tom chtějí mít slovo i představitelé ČSSD na různých úrovních,“ dodala.

Mění se i výběr senátorů

Volební řád zároveň mění i způsob vybírání kandidátů na senátory. „V konečné fázi budou kandidáta do Senátu poprvé v jednokolové volbě vybírat všichni členové ČSSD, kteří jsou v daném senátním obvodu,“ vysvětlil obsah návrhu premiér.

Jestli budou sociální demokraté rozhodovat korespondenčně, nebo půjdou k urnám, o tom již podle informací Práva budou rozhodovat zřejmě regionální stranické organizace. Ty také budou muset členům ČSSD předložit na výběr alespoň dva senátní kandidáty. Platit by mělo pravidlo, že čím větší výběr, tím lépe.

Anketa

Měli by lídry volebních kandidátek vybírat členové, nebo vedení?
Členové
94,9 %
Vedení
5,1 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám