Hlavní obsah

Novým šéfem Agentury pro sociální začleňování má být Jiránek z vnitra

• Aktualizováno

Novým šéfem Agentury pro sociální začleňování má být Radek Jiránek, který doposud vedl odbor prevence kriminality na ministerstvu vnitra. Ve středu to oznámil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Jiránek uspěl v konkurzu. Kvůli odvolání Martina Šimáčka z čela agentury protestovali někteří zaměstnanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČCSD) a Radek Jiránek (vpravo)

Článek

Do výběrového řízení na nového šéfa či šéfku se přihlásilo sedm lidí. Výběr nejvhodnějších kandidátů měla na starost tříčlenná komise. V médiích a na sociálních sítích se ještě před oficiálním oznámením verdiktu objevily spekulace, že vítězem je právě Jiránek, který se už před lety o post ředitele agentury ucházel.

Jiránek by měl na nový post nastoupit v červnu. Před sebou má jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), ministrem pro lidská práva a pracovníky agentury o jejím dalším působení.

Nyní instituce spolupracuje s 36 městy. V budoucnu by jich mělo být sedm desítek. V příštích letech by se na sociální začleňování mohlo využít až deset miliard korun z EU.

Odvolání Šimáčka část zaměstnanců rozhořčilo

Agentura je odbor Úřadu vlády ČR a spadá pod ministra pro lidská práva. Spor o její podobu a fungování mezi Dienstbierem a pracovníky se táhne od dubnového odvolání Šimáčka. [celá zpráva]

Neshody se týkají i využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů či chystané reorganizace. Čtrnáct ze sedmi desítek pracovníků už podalo výpověď. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám