Hlavní obsah

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner, nahradí Duku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým pražským arcibiskupem se stane olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Na svém webu to v pátek uvedl Vatikán. Třiasedmdesátiletý Graubner nahradí kardinála Dominika Duku, který funkci vykonával od roku 2010.

Foto: Aricibiskupství olomoucké

Nový pražský arcibiskup Jan Graubner

Článek

„Jmenování pro mě bylo velkým překvapením. Divím se, že nenašli jiné řešení a skončili u mě. Já se na to ale neptal,” řekl na páteční tiskové konferenci Graubner.

Uvedl, že původně chtěl kvůli svému věku odejít do důchodu, nemohl ale odmítnout přání papeže. „Kardinál se mě také ptal, zda mám větší zdravotní potíže. Řekl jsem, že zapomínám. A na to mi odpověděl, že mu to nevadí,“ poznamenal.

Graubner připomněl, že za dva roky mu bude 75 let, to církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Třeba Duka je ale ještě starší, blíží se k osmdesátce.

Graubner naznačil, že je připraven pozici pražského arcibiskupa vykonávat několik let. Počítá tedy s tím, že bude podobně jako Duka přesluhovat.

Kardinál Duka: Znásilňující ruský voják je obětí emocí

Domácí

Výběr Dukova nástupce trval několik let. Že se jeho jmenování blíží, se usuzovalo z výměny na postu apoštolského nuncia v Česku. Charles Daniel Balvo byl letos v lednu odvolán a spekulovalo se o tom, že Dukův nástupce je již vybrán.

V médiích se dříve totiž spekulovalo o jiných jménech, například o mladších biskupech jako třeba o královéhradeckém biskupovi Janu Vokálovi či plzeňském biskupovi Tomáši Holubovi.

V nejbližších letech by měla v Česku nastat změna nejen na pozici pražského arcibiskupa, ale také v čele dalších čtyř diecézí. Také v jejich čele stojí biskupové, kteří záhy dosáhnou věku 75 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám