Hlavní obsah

Novým moravskoslezským hejtmanem má být Bělica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje by se měl stát havířovský primátor Josef Bělica (ANO). Nahradit by měl Jana Krkošku, který rezignoval poté, co byl odsouzen. Mimořádné zastupitelstvo se sejde 3. dubna.

Novým hejtmanem bude BělicaVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„My jsme se před chvílí dohodli, že upravíme naši koaliční smlouvu tak, že novým hejtmanem bude pan Josef Bělica, a jeho volba proběhne 3. dubna v 9 hodin na zastupitelstvu, které bude svoláno v mimořádném termínu,“ ohlásil po zhruba půlhodinovém jednání zástupců krajské koalice Jakub Unucka (ODS), první náměstek hejtmana. „Pokud to potvrdí za chvíli rada, ale předpokládám, že ano,“ dodal.

Na tom, že novým hejtmanem má být havířovský primátor a poslanec Bělica, se shodli všichni čtyři koaliční partneři: ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD.

Sám Bělica uvedl, že měl nominaci od všech členů zastupitelského klubu ANO, který má po rezignaci Krkošky 18 členů. „A musím říct, že má nominace byla i řekněme vyžádaná našimi koaličními partnery. Takže jsem připravený se toho zhostit a na toho půl roku před volbami, kdy voliči rozdají karty znovu, se této funkce ujmout. A pokud mohu být jakýmsi zajištěním stability v těchhle rozbouřených dobách, tak budu moc rád,“ řekl Bělica.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Novým hejtmanem bude primátor Havířova a krajský šéf ANO Josef Bělica

Krkoška nás poškodil, musí okamžitě skončit, tlačil Babiš. Hejtman rezignoval

Domácí

Na to, zda se s nástupem do čela kraje vzdá místa primátora Havířova, je podle něj moc brzy odpovídat. „V Havířově máme samozřejmě velmi kvalitní tým lidí, s kterými spolupracuji již třetí volební období, s drtivou většinou z nich, takže havířovská místní organizace je připravena tuto situaci řešit a samozřejmě budu se s nimi o tom bavit. Ale zatím jsme tato jednání nevedli. A já to potřebuji nejprve komunikovat jak s místní organizací, tak s naším vedením v Praze,“ poukázal budoucí hejtman s tím, že poslanecký mandát si ponechá.

Podle Unucky se koalice bavila i o tom, zda bude Bělica vše stíhat, když bude hejtmanem, primátorem i poslancem. „A dostali jsme vysvětlení, že jako v pohodě a že určitě aspoň na tom rozsahu, který si představujeme,“ ujistil.

Bělica byl podle dalšího člena koalice, náměstka hejtmana Lukáše Curyla (KDU-ČSL), přirozenou volbou. „Protože pan Bělica byl a je předsedou klubu ANO, takže u všech jednání byl, a myslím si, že ta spolupráce může kontinuálně pokračovat v tom směru, jak koalice fungovala doposud. Myslím, že to je přirozená volba, a nedovedu si představit, proč by opozice nějakým způsobem měla nepodporovat stávajícího hejtmana,“ zareagoval na dotaz, že část opozice pro Bělicu ruku nezvedne.

To, zda bude Bělica také lídrem moravskoslezské kandidátky ANO pro podzimní krajské volby, se rozhodne v sobotu. „U nás proběhly v rámci hnutí primárky, mám nominaci od pěti z šesti oblastí. Vážím si toho, že jsem od naší členské základny tuto podporu dostal. A krajským sněmem to bude buď stvrzeno, nebo to bude jinak. Ale já se o tu pozici budu ucházet,“ potvrdil.

Expert: Nálepka „bezpečnostní riziko“ může radikalizovat voliče ANO

Domácí

Cílem pro nadcházející měsíce podle Bělici v hejtmanském křesle je stabilita kraje či pokračování v projektech. „A řekněme trochu klidu do závěru volebního období,“ poznamenal a pokračoval: „Stojí před námi poměrně závažné otázky, bude se vyjednávat RUD (rozpočtové určení daní), podle toho návrhu, který v poslední době vylezl, by Moravskoslezský kraj měl přijít zhruba o 600 milionů korun. A já si myslím, že to je částka, kterou bychom ztratit neměli, takže to bude jedna z mých priorit, abych se zapojil do vyjednávání o RUD tak, aby Moravskoslezský kraj nebyl ztratný. Myslím si, že to je i jedna ze silných motivací celé koalice, abychom byli v tomto směru úspěšní,“ uzavřel.

Bělica nahradí Jana Krkošku, který rezignoval na post hejtmana a opustil hnutí ANO poté, co ho ve čtvrtek soud uznal vinným z účasti na organizované skupině, která uplácela lékaře. V letech 2009 až 2012 se Krkoška coby oblastní manažer firmy Interchemia Praha podle obžaloby vědomě podílel na nelegálním systému. Podle rozsudku má Krkoška zaplatit 200 tisíc korun jako peněžitý trest. Rozsudek je zatím nepravomocný.

V politice působil Jan Krkoška (48) od roku 2014, kdy se na čtyři roky stal místostarostou Krnova. Od podzimu 2016 až do loňského června byl náměstkem moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka, kterého před zhruba devíti měsíci vystřídal ve funkci. V hnutí ANO byl Krkoška od roku 2016.

V Moravskoslezském kraji půjde o třetího hejtmana během jednoho volebního období. Původního hejtmana Iva Vondráka, který kandidoval za ANO, vystřídal právě Krkoška. Vondrák rezignoval poté, co se názorově rozešel s ANO.

Soud uznal hejtmana ANO Krkošku vinným z účasti na zločinecké skupině

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám