Hlavní obsah

Nový zákon o zbraních nejdřív za dva roky a bez psychotestů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový zákon o zbraních a střelivu začal vznikat dlouho před tragédií na filozofické fakultě. Návrh je teď mezi druhým a třetím čtením ve Sněmovně a nová pravidla by měla platit od 1. ledna 2026.

Foto: Policie ČR

Zbraně nalezené při domovní prohlídce

Článek

Nyní se na něj znovu upřela pozornost politiků i veřejnosti. Střelec David Kozák měl totiž legálně registrováno osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice, zbrojní průkaz si přitom udělal teprve před půl rokem a v minulosti se měl léčit s psychickými problémy.

Byl držitelem zbrojního průkazu kategorie B a E, měl zbraně ke sportovním účelům a k ochraně zdraví, života nebo majetku.

Psychologické testy dnes nejsou pro získání zbrojního průkazu potřeba, podle návrhu zákona nebudou vyžadovány ani v budoucnu.

Koupě více zbraní bude díky registru snáze dohledatelná
Petr Letocha, zpravodaj zákona

Dál bude stačit potvrzení o zdravotní způsobilosti od lékaře, nově bude držitel zbrojního průkazu tuto způsobilost prokazovat nikoliv každých deset let, ale „jen“ pět.

Rakušan: Kdo chce zabíjet, toho zákon nezastaví

„Nebudu spekulovat, jestli by nová zbraňová legislativa tragédii zabránila. Pokud je někdo odhodlán takový čin udělat, stoprocentní prevence v legislativě není,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Zatímco dříve mluvil o tom, že nový zákon není „zmírňováním ani zpřísňováním nároků na legální držitele zbraní“, nyní už jej označuje za zpřísnění pravidel.

„Podnikatelé by novým zákonem měli dostat povinnost policii oznamovat podezřelé nákupy zbraní nebo například nestandardního množství střeliva,“ řekl. Co je „podezřelé“ nebo „nestandardní“, už ovšem návrh zákona neuvádí.

KOMENTÁŘ: Čas na zpřísnění podmínek pro držení zbraní – Alex Švamberk

Komentáře

Nový zákon počítá s tím, že budou zbrojní průkazy a licence nahrazeny elektronickými oprávněními v centrálním zbraňovém registru.

„Když si někdo bude kupovat více zbraní, díky centrálnímu registru to bude snáze dohledatelné,“ přiblížil poslanec Petr Letocha (STAN), zpravodaj zákona.

Na dotaz, zda by systém neměl automaticky vyhodnotit podezřelé hromadné nákupy zbraní, odpověděl: „Je to technikálie, kterou teď neumím zodpovědět. Nepochybně řada takových dotazů padne na výboru pro bezpečnost a u kulatého stolu, který se bude k tomuto zákonu konat. Obě události jsou naplánovány na druhý týden v lednu.“

Kulatého stolu by se měli zúčastnit zástupci opozice a vlády včetně ministra Rakušana. Setkání bylo podle Petra Letochy chystáno ještě před tragédií na filozofické fakultě, tato událost však nejspíše obsah jednání promění.

„Legislativně ovšem nemáme moc možností, jak text zákona ve třetím čtení změnit jinak než už navrženými pozměňovacími návrhy. Mohli bychom ho vrátit zpět do druhého čtení, ale v tuto chvíli nemám informace o tom, že by se tak mělo stát,“ vysvětlil poslanec.

Podnikatelé by novým zákonem měli dostat povinnost, aby policii oznamovali podezřelé nákupy zbraní
Vít Rakušan

Návrh zákona by podle něj mohl v budoucnu pomoci i v kontextu toho, co se stalo minulý týden. „Rozšiřuje možnost policie zajistit držiteli zbraň ve chvíli, kdy existuje potvrzené riziko,“ dává příklad.

Takovým rizikem by mohlo být, kdyby držitel zbraně umístil na sociální síť výhrůžný příspěvek nebo se zjistily vazby na extremisty.

„Ošetřující lékař také u pacienta uvidí, zda je držitelem zbraní. Proto je zákon účinný od 1. ledna roku 2026, aby se stihl vysoutěžit dodavatel softwaru na centrální registr zbraní,“ vysvětluje Letocha.

Lékař je pak povinen oznámit policii podezření, že jeho pacient už není zdravotně způsobilý. „Psychiatři tento údaj o držení zbraní neuvidí. Zákon počítá s tím, že je to praktický lékař, kdo potvrzení o způsobilosti vydává,“ dodává.

Kontrolovat psychický stav žadatele tak budou nadále praktici. Je otázkou, zda to bude stačit – byť se interval mezi kontrolami zkracuje na pět let, duševní stav jedince se může změnit i během pár měsíců.

Držitelů zbrojních průkazů stále přibývá

Člověk navíc může své psychické problémy řešit například s psychologem a praktikovi se o nich ani nezmínit. Zavádět se navíc nemají ani psychotesty.

„Návrh zákona s psychologickými testy pro získání zbrojního průkazu nepočítá. Věřím, že se na toto téma budeme bavit, že legislativci vysvětlí, proč se takto rozhodli,“ okomentoval poslanec.

Podle návrhu zákona už lidé nebudou nosit papírové zbrojní průkazy. „Držiteli postačí občanský průkaz. Policie už si v centrálním registru dohledá, kolik zbraní a jaké daný člověk má,“ uvádí Letocha.

Držitelů zbrojních průkazů přitom přibývá. Loni jich bylo 314 tisíc, o pět tisíc více než předloni. Ve stejném období stoupl i počet nahlášených zbraní, o více než padesát tisíc na loňských 989 tisíc.

Vrah z fakulty po lidech na ulici střílel puškou za více než 100 tisíc

Domácí

Střelec pálil z ochozu univerzity v Praze nejspíš puškou AR-15

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám