Hlavní obsah

Nový lék pro plicní pacienty bude od ledna

Novinky, Václav Pergl, Právo
PRAHA

Třicet tisíc vážně nemocných pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí má velkou naději, že se od ledna dočká nejmodernějšího léku s účinnou látkou tiotropium, který v ČR dosud není, ale v některých zemích Evropy ano. Lék nemoc přímo nevyléčí, ale je prvním lékem, který zpomaluje zhoršování plicních funkcí a zlepšuje život nemocných.

Foto: Josef Zajíc

Veteráni v Dolní oblasti Vítkovic, 30.8.2013

Článek

Kategorizační komise ministerstva zdravotnictví již stanovila úhradu od zdravotních pojišťoven a nasazení léku pro české pacienty by nic nemělo ohrozit. Náklady na nový lék budou ročně činit asi půl miliardy korun.

"V tuto chvíli příslušná vyhláška už leží na legislativní radě vlády. Pokud projde a ministryně zdravotnictví ji v prosinci podepíše, začneme novým lékem léčit od ledna příštího roku. Jistotu, že lék bude máme už na 90 procenta," řekl Právu ve středu doktor Viktor Kašák, primář společnosti Lerymed, místopředseda České pneumologické společnosti.

Postiženo je až 800 tisíc lidí

Chronická obstrukční plicní nemoc je typická postupným a pomalým zužováním průdušek, které vede k omezení průtoku vzduchu do plic a stále namáhavějšímu a rychlejšímu dýchání. Zároveň dochází k přestavbě plicní tkáně a vzniká rozedma plic. V Česku může být touto nemocí postiženo až 800 000 lidí.

Nejtěžším stadiem trpí asi 30 000 občanů. Ti jsou postupně odkázáni na podávání kyslíku a na náročnou a drahou operaci plic nebo na transplantaci plic. Sami se neobléknou a neujdou několik kroků.

Lékaři odhadují, že tato nemoc v příštích 15 letech bude jednou z nejzávažnějších na světě. Už dnes v Evropě je pátou nejčastější příčinou úmrtí a v roce 2020 se odhaduje, že jí bude patřit třetí příčka. Přesné údaje z ČR nejsou.

"Ze sta nemocných je 90 bývalých nebo současných kuřáků. Většina nemocných ale vyhledá pomoc pozdě, protože hlavní příznak - dušnost - svádí na přibývající léta," řekl Právu týž den přednosta Pneumologické kliniky pražské motolské nemocnice Jaromír Musil. Proto kuřáci po čtyřicítce by měli vyhledat odborného lékaře a nechat si zjistit funkci plic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám