Hlavní obsah

Novinky v silničních pravidlech a bodovém systému Senát schválil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu kývli na změny silničních pravidel a bodového systému pro řidiče, jak je schválila Poslanecká sněmovna. Novela obsahuje například to, že na vybraných úsecích dálnic bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině nebo že se zvýší některé pokuty. Nyní novelu dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jde o významnou změnu v pravidlech silničního provozu, která míří k zajištění větší bezpečnosti na české silniční a dálniční síti,“ hájil ve středu na plénu Senátu schvalovanou novelu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle novely bude na vybraných úsecích dálnic možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 kilometrů v hodině. Nepůjde o plošné zvýšení, týkat se to bude jen nových a modernizovaných úseků, kde to dovolí úřady.

Zjednoduší se také systém trestných bodů pro řidiče. Místo nynějších pěti skupin trestných bodů budou jen tři kategorie. Řidiči budou za přestupky dostávat jen dva, čtyři nebo šest trestných bodů. Také se zvýší některé pokuty, novela zpřísňuje tresty například za blokování průjezdu tramvají.

Další změnou je, že řídit auto bude možné za dohledu mentora již od 17 let. Tato novinka má podle vlády přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností pod dohledem zkušeného bezúhonného řidiče.

Senátoři také chválili, že řidiči u sebe už nebudou muset mít řidičský průkaz a osvědčení vozidla, a to zřejmě od roku 2024. Tato povinnost měla původně zaniknout k 1. červenci 2025.

Vyšší pokuty a nový bodový systém. Kupka představil změny v silničních pravidlech

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám