Hlavní obsah

Novelu zákoníku práce vrátil Senát poslancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát vrátil poslancům novelu zákoníku práce umožňující mimo jiné legalizaci přesčasů ve zdravotnictví na základě dobrovolnosti. Ty senátoři měnit nechtějí, na rozdíl od pravidel pro dohody o provedení práce. Přijaté pozměňovací návrhy posoudí Sněmovna. Za podporu sněmovní verze se marně přimlouval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pléna Senátu

Článek

Senátoři by od příštího roku rádi prosadili pružnější pravidla pro dohodáře navzdory tomu, že podle Jurečky hrozí ČR kvůli tomu sankce ze strany EU.

Novela je totiž primárně transpozicí unijní normy o předvídatelných pracovních podmínkách a měla platit již loni.

Pružnější pravidla chce část senátorů zejména u sezonních prací na dohodu, aby je zaměstnavatelé nemuseli zadávat nejméně tři dny předem. Podle ministra Jurečky by šlo tyto problémy vyřešit i v rámci původně navrhované úpravy.

Novela počítá s tím, že umožní do roku 2028 dobrovolné přesčasy ve zdravotnictví. Jde o opatření, které má legalizovat stávající situaci, kdy kvůli nedostatku personálu slouží lidé přesčasy bez opory v zákoně.

Navrhované opatření navrhovala vypustit Česká lékařská komora i část senátorů.

Nafta by měla zdražit, Senát schválil zvýšení spotřební daně o 1,50 Kč

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám