Hlavní obsah

Nováčci EU mají ve zdraví co dohánět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Nové členské státy Evropské unie mají v oblasti zdraví značné rezervy. Vyplynulo to ze společné studie London School of Economics a francouzského Institutu pro vědu a zdraví (ISS), která byla ve čtvrtek zveřejněna v Bruselu.

Foto: David Szeliga

Kouzelná noc

Článek

Studie mimo jiné ukázala, že očekávaná délka života je u lidí z nových členských států ze střední a východní Evropy nižší než u obyvatel "staré" Unie. Zatímco průměr EU před rozšířením činil 78,72 let, v nových členských zemích je průměrná očekávaná délka života pouze 73,17 let.

Na dlouhý život se mohou těšit především Slovinci (76,49), Češi (75,43) a Slováci (73,82). Na vině kratšího života u lidí ze zemí východní a střední Evropy jsou podle studie kouření, nezdravý způsob stravování, především nedostatek zeleniny a čerstvých potravin. V pobaltských státech se přičítá i vysoká míra alkoholismu.

Lidé z přistoupivších zemí jsou navíc častěji postiženi kardiovaskulárními chorobami, rakovinou plic či u žen rakovinou dělohy. Umírají více rovněž při dopravních nehodách, vraždách a sebevraždách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám