Hlavní obsah

Nová šéfka je neschopná a majetkový úřad zničí, píší zaměstnanci Babišovi

Právo, Jan Martinek

Odvolání ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Františka Dittricha a jeho bleskurychlé nahrazení Kateřinou Arajmu vyvolalo mezi pracovníky úřadu bouři. Napsali proto ministru financí Andreji Babišovi (ANO), který má úřad na starosti, otevřený dopis a žádají ho o přehodnocení svého rozhodnutí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kateřina Arajmu

Článek

Kateřina Arajmu totiž před několika dny skončila na postu ředitelky Územního pracoviště Praha, které je podřízené ÚZSVM, odvolal ji právě Dittrich. Podle informací Práva se tak stalo proto, že Arajmu vedení úřadu nezvládala a destabilizovala ho.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministerstvo financí odvolalo šéfa Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Františka Dittricha

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pracovníci se obávají, že nová ředitelka přinese ÚZSVM zkázu. „Paní Arajmu za poslední měsíce své působnosti rozpoutala na ÚZSVM živly, které nijak nepřispěly k jeho kultivaci, ale naopak jej rozvrátily. Paní Arajmu považujeme za zcela neschopnou vést tento úřad či jakýkoli úřad jiný. Považujeme ji za osobu zneužívající své funkce k naplnění osobní ctižádosti a posilování osobní prestiže,“ píše se v otevřeném dopise, pod kterým jsou podepsáni „zaměstnanci ÚZSVM“.

„Jsme přesvědčeni, že jste své rozhodnutí učinil na základě zcela nepravdivých informací, které Vám byly úmyslně předloženy, a doufáme, že toto své rozhodnutí přehodnotíte a změníte,“ vyzývají signatáři Babiše.

S nikým tak schopným jsem se ve státní správě nesetkal
náměstek ministra Ondřej Závodský o Kateřině Arajmu<br/>

Ministr Babiš se k personální obměně na úřadu nehlásí. „Obraťte se na pana Závodského, byl to jeho návrh,“ napsal Právu s odvoláním na náměstka Ondřeje Závodského, který ÚZSVM dříve šéfoval jako pověřený ředitel.

Legendární postava, brání ji ministerstvo

Závodský se za novou ředitelku plně postavil a pro Právo uvedl, že otevřený dopis psal ve skutečnosti jeden zaměstnanec ÚZSVM, nikdo jiný si podle něj na změnu nestěžoval.

„Paní Arajmu jsem jako pověřený ředitel sám jmenoval do funkce ředitelky Územního pracoviště Praha a s nikým tak schopným jsem se ve státní správě nesetkal. Co se týče razantnosti a nesmlouvavosti, je ve státní správě legendou,“ řekl Právu Závodský.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra financí Ondřej Závodský

Odmítl i nařčení, že Arajmu svůj úřad destabilizovala. „Jestliže někdo skutečně rázně vymáhá, co se má plnit, tak doopravdy destabilizuje zavedený pořádek. Vymáhala po podřízených náhradu škody, kterou způsobili. Ti si stěžovali u pana Dittricha, který ji odvolal. My jsme poté s panem ministrem Babišem dlouze diskutovali a hledali řešení, až jsme se rozhodli pro krok, který nastal,“ uvedl Závodský.

Personální škatulata na úřadech podřízených Babišovi dlouho kritizuje parlamentní opozice. „Tento případ jen poukazuje na problémy, které má Andrej Babiš v personální politice. Není to jen na ministerstvu financí, víme, že jednoho ministra už musel sám vyměnit, a ředitele hotelu Thermal se mu podařilo najít na třetí pokus. Řeči o schopném manažerovi se v činech neprojevují,“ rýpl si do vicepremiéra předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám