Hlavní obsah

Nová rektorka plzeňské univerzity: Tituly odebírat nelze, přesto se o to pokusíme

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Neoprávněně získané tituly z plzeňských práv odebírat nelze. Myslí si to nová rektorka Západočeské univerzity Ilona Mauritzová. Škola však zřejmě bude v těch nejprůkaznějších případech v rušení diplomů pokračovat. Zatím tak učinila ve čtyřech případech.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Právní expert Západočeské univerzity František Korbel ukazuje koncepty usnesení o zrušení vysokoškolského diplomu.

Článek

„Já se domnívám, že odebírat tituly či rušit diplomy není za současné legislativy možné,“ sdělila rektorka, která funkci převzala po svém předchůdci Josefu Průšovi 1. března.

„Existují rozporuplné právní analýzy, na základě jednoho právního rozboru jsme to zkusili realizovat. Je to pro univerzitu velmi nebezpečné, ale ukazujeme tak, že to myslíme s očistou vážně,“ uvedla Mauritzová.

Další adept na odebrání titulu

Podle právního experta Františka Korbela, který pro školu připravuje podklady k rušení titulů, je zcela flagrantních případů, kdy absolventi vědomě získali titul neprávem, kolem dvaceti. V pátek rektorka hovořila o osmi až devíti. „Přesné číslo budu znát na počátku dubna, až si převezmu veškeré materiály,“ řekla Právu Mauritzová.

S Korbelem se chce sejít v příštím týdnu a bude s ním řešit i pátý, zatím neodeslaný dopis o rušení magisterského titulu - podle informací Práva by měl být jeho adresátem rychlostudent Jan Harangozzo. „Spis by měl být v tomto případě ještě doplněný. Pak s magistrem Korbelem rozhodneme, zda ho odešleme,“ prohlásila Mauritzová. Korbel před několika dny Právu řekl, že se pokusí připravit všechny potřebné podklady k dalším rušeným titulům do poloviny dubna.

Mauritzová se domnívá, že minulé vedení univerzity možná mohlo postupovat v případě kauzy plzeňských práv rychleji. „Nevím, jestli bych já byla úspěšnější. Určitě bychom ale měli být transparentnější,“ poznamenala rektorka. Podle ní je ale podstatnější další vývoj fakulty. „Já za minulost nemohu,“ podotkla Mauritzová. „Daleko důležitější je, aby se fakulta stabilizovala, to je to, co potřebují slyšet studenti,“ dodala rektorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám