Hlavní obsah

Norsko krade naše děti, protestují lidé v Praze proti Barnevernetu

Praha

V Praze vyrazil pochod zhruba 200 lidí na podporu rodin, jimž norská sociální služba Barnevernet odebrala děti. Účastníci akce prostřednictvím transparentů a hesel kritizují údajné nezákonné postupy norské sociální služby. Lidé poukazují hlavně na případ Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny. Chlapci jsou tak již roky u pěstounů. Stejné akce se v sobotu konají v dalších evropských zemích, včetně Norska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Akce v Praze začala krátce po poledni na Hradčanském náměstí několika projevy. Potom se lidé vydali na pochod. Nesli transparenty a provolávali hesla, třeba "Norsko krade naše děti" nebo "Vláda není naše máma".

Demonstranti ukončí pochod u norského velvyslanectví v Hellichově ulici, kde položí růže jako symbol údajné šikany jejich dětí ze strany sociálních úřadů v Norsku i dalších evropských státech.

Na akci zvala lidi prostřednictvím videa i Michaláková. Sama má být na shromáždění v Oslu. Podobná demonstrace se koná kromě Prahy a Osla i v Brně před Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí a ve Vilniusu, Londýně, Dublinu či Stockholmu.

Adopce nepřichází v úvahu

Norská sociální služba odebrala Michalákovým děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie sice případ odložila a žádné obvinění nepadlo, ale norský soud považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Dnes desetiletý Denis a šestiletý David vyrůstají v norských pěstounských rodinách. Matka je chce získat zpět, ale zatím s odvoláními neuspěla.

Eva Michaláková k setkání se SobotkouVideo: Novinky

Norská sociální služba navrhla zbavit Michalákovou rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci. Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se proti tomu ohradil. Na nedávném jednání norská strana totiž ujistila, že adopce nepřichází v úvahu.

Do řešení kauzy se už dříve zapojila česká diplomacie, podala Norsku dvě nóty. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se obrátil na předsedkyni norské vlády. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že bude další kroky koordinovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám