Hlavní obsah

NKÚ: Stát nemá přehled o zabaveném majetku, prodejem by přitom získal miliardy

• Aktualizováno

Stát v mnoha případech neumí nakládat s majetkem, který byl zajištěn, zastaven, zabrán či propadl v trestním a daňovém řízení. Zjistilo to šetření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), podle něhož nebyl někdy majetek oceněn vůbec, jindy byl naopak oceněn nereálně, a navzdory tomu, že v řadě případů rychle ztrácel na hodnotě, nebyl prodán.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

To všechno snižovalo příjmy, které plynou na zvláštní účet ministerstva spravedlnosti, z něhož jsou placeny majetkové nároky poškozených.

NKÚ se zabýval tím, jak stát nakládal v letech 2015 až 2020 s elektrospotřebiči a motorovými vozidly, což jsou věci ztrácející rychle na hodnotě, a co nejrychlejší prodej je tedy žádoucí.

„Kontroloři zjistili, že například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nenavrhl k prodeji 57 procent osobních vozů z kontrolního vzorku 180 zajištěných aut. Průměrná doba jejich skladování činila 522 dnů. A nenavrhl k prodeji dokonce 93 procent z kontrolního vzorku 110 zajištěných elektrozařízení,“ konstatoval NKÚ.

ÚZSVM navíc dvě třetiny z kontrolovaných vozů neudržoval, což vedlo k poklesu jejich hodnoty. Podobně na tom byly i další kontrolované instituce. Generální ředitelství cel (GŘC) udržovalo pouze 11 vozů z 68. K dražbě jich pak bylo připraveno pouze šest.

Stát se opět zbavuje majetku v online dražbách. Ke koupi je lázeňský hotel i bitcoin

Domácí

Snižujeme náklady, oponuje ÚZSVM

ÚZSVM v reakci na šetření uvedl, že se snaží minimalizovat náklady na správu majetku. K výtkám ohledně nedostatečné údržby uvedl, že je z důvodu úspor provádějí jeho zaměstnanci.

„Žádná škoda tak nejen že nevznikla, ale došlo k úsporám výdajů státního rozpočtu,“ tvrdí mluvčí ÚZSVM Alena Mühl. Dílčí nedostatky, na které NKÚ upozornil, prý byly odstraněny.

Miliardový majetek

NKÚ se pozastavil i nad evidencí a ohodnocením majetku. Úřad odhadl cenu zajištěného majetku minimálně na 3,5 miliardy korun, propadlý a zabraný majetek pak odhadl na dalších 2,92 miliardy korun. Zákon nicméně povinnost oceňovat majetek neukládá, takže stát má jen omezený přehled.

„Jak vyplývá ze zveřejněných zpráv Národní centrály proti organizovanému zločinu za leta 2017, 2018 a 2020, zajistily všechny útvary Policie ČR v letech 2016–2020 majetek v průměrné výši 6,24 miliardy korun ročně,“ konstatoval NKÚ a připomněl, že Centrum zajištěných aktiv ministerstva vnitra naopak hodnotu majetku při převzetí do správy neevidovalo. ÚZSVM pro změnu uváděl, že přes 90 procent zajištěného majetku mělo nulovou hodnotu.

Správa zajištěného, propadlého či zabraného majetku přitom stát přišla na 320 milionů korun.

Kontrolovanými subjekty byly ministerstvo vnitra, ministerstvo spravedlnosti, Generální finanční ředitelství, Generální ředitelství cel, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Krajský soud v Ostravě a Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje.

Jak něco koupit od státu ve 21. století? Hybaj osobně do Prahy na podatelnu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám