Hlavní obsah

Nezapomeňte, že bráníme každého z vás, řekl v Praze primátor Kyjeva Kličko

Praha

Ukrajinské hlavní město Kyjev se stalo členem Paktu svobodných měst, který v roce 2019 založili primátoři Prahy, Varšavy, Budapešti a Bratislavy. Primátor Kyjeva Vitalij Kličko při návštěvě Prahy zdůraznil vstup do paktu jako důležitý krok ve vztahu k jednání o vstupu Ukrajiny do EU.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Zleva primátoři Varšavy (Rafal Trzaskowski), Kyjeva (Vitalij Kličko) a Prahy (Zdeněk Hřib) se zúčastnili konference Prague Summit of Cities, který se konal v Centru Architektury a Městského Plánování (CAMP)

Článek

„Je to symbolický akt, který je pro moje město a moji zemi velmi důležitý,“ řekl Kličko v sídle Centra architektury a městského plánování v Praze. Dodal, že jeho domovina se může inspirovat v zemích visegrádské čtyřky ve snaze o modernizaci.

Kličko zdůraznil, že zásadní je porážka Ruska, protože jinak bude pokračovat ve svých imperiálních ambicích ovládnout další země ve své bývalé sféře vlivu. „Nezapomeňte, že bráníme každého z vás. Nechceme být součástí ruského impéria, vidíme naši budoucnost jako součást evropské rodiny,“ uvedl kyjevský primátor.

Vitalij Kličko přijede v pátek do Prahy

Válka na Ukrajině

Na pondělních neveřejných dopoledních jednáních se zástupci měst podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) bavili o poválečné rekonstrukci Ukrajiny. „Nechceme, aby byla rekonstrukce rychlá a levná. Musí být hlavně udržitelná,“ uvedl pražský primátor. Pakt svobodných měst bude podle něj usilovat o to, aby jeho zástupci včetně ukrajinských měst měli hlas při plánování obnovy na celoevropské úrovni. Města podle něj mají potřebné know-how.

Primátor Varšavy Rafal Trzaskowski dodal, že města musejí řešit řadu krizí, které vycházejí z okolnosti mimo jejich kontrolu, jako je pandemie koronaviru, válka na Ukrajině nebo související energetická krize. Z toho důvodu podle něj musí být v evropské politice více slyšet. „Rozhodli jsme se vykonávat ještě větší tlak na Evropskou komisi,“ řekl. Varšavský primátor rovněž zdůraznil zásadní význam toho, aby Ukrajina vyhrála válku s Ruskem. „Ukrajinci bojují za naši svobodu a naše hodnoty. To není slogan, ale realita,“ uvedl.

Pakt svobodných měst založila Praha, Budapešť, Bratislava a Varšava v roce 2019. Společenství deklarovalo spolupráci v oblasti bydlení a klimatických změn a klade si za cíl také ochraňovat a prosazovat svobodu, lidskou důstojnost, demokracii a právní stát. Od jeho vzniku se do paktu připojily další desítky měst z Evropy i mimo ni. Kyjev do něj Hřib pozval ještě před invazí Ruska na ukrajinské území.

Anketa

Měla by se Ukrajina stát součástí Evropské unie?
Ano
38,2 %
Ne
61,8 %
Celkem hlasovalo 10450 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám