Hlavní obsah

Nevymýšlí si Šojdrová? Hamáček se ptá Řeků na syrské děti

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se rozhodl ověřit si informace, se kterými se z cesty do Řecka vrátila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ta tvrdí, že v Řecku jsou syrské děti bez doprovodu, kterým by Česko mohlo poskytnout dočasnou ochranu. Hamáček nyní odeslal řecké vládě dopis, zda je to pravda.

Ilustrační foto.

Článek

„Obrátil jsem se na řeckou stranu s žádostí o potvrzení informací, které prezentovala paní Šojdrová,“ řekl Právu Hamáček. Odpověď na svůj dopis ještě nedostal. Zdůraznil, že dopis má za cíl pouze získat nové informace, nepadl v něm žádný návrh děti přijímat.

Šojdrová podnikla cestu do Řecka, aby se seznámila se situací syrských dětí v uprchlických táborech, na konci října. Podle jejích poznatků se jak v táborech, tak v řeckých dětských domovech nacházejí syrští sirotci i děti bez doprovodu, které by mohly získat dočasnou ochranu v ČR. [celá zpráva]

„Nedoprovázených dětí se v Řecku nyní nachází 3400, z toho 14 procent představují děti, které pocházejí ze Sýrie. Dětí, které jsou mladší 14 let, je tady do deseti procent,“ řekla Šojdrová v Info.cz.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Michaela Šojdrová

S Babišem se zatím nesešla

Česko přitom upřednostňuje děti do deseti let. Takových však podle Šojdrové, která se na ně ptala řecké ministryně pro solidaritu Efi Achtsioglouové, v Řecku moc není. „Spíš to jsou výjimky. Více je nedoprovázených dětí ze Sýrie do 13 let. Těch by mělo být 37. To jsou čísla, která vycházejí z řecké evidence,“ řekla europoslankyně Šojdrová.

Věc chce projednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Termín schůzky však zatím nedostala.

Babiš se dlouhodobě staví proti přijímání uprchlíků včetně dětí. Tvrdí, že pomáhat má Česko přímo v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám