Hlavní obsah

Nevpuštění člena ruské delegace do Česka je hloupá provokace, řekl Zeman

Aktualizováno

Nevpuštění člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu do České republiky, považuje prezident Miloš Zeman za hloupou provokaci. Řekl to ve čtvrtek večer v televizi Barrandov. Prezident varoval, že to může narušit hospodářskou spolupráci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já to považuji za hloupou provokaci, protože vím, že ruská delegace dokonce uvažovala, že se otočí a vrátí se zpátky,“ řekl prezident a dodal: „A protože tady byla mezivládní komise, která má pro dobré hospodářské vztahy svůj význam, tak by to na dlouhou dobu narušilo hospodářskou spolupráci.“

Zeman tvrdí, že nad touto situací nelze mávnout rukou, protože: „Ptejme se, kdo škodí a kdo prospívá ekonomickým vztahům, ať už s jakoukoliv významnou zemí,“ dodal prezident.

„Jsou lidé, kteří nedělají nic jiného než hloupé provokace,“ dodal.

Deník N napsal, že zmíněný člen delegace je na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb.

Vytočení Rusové

Moskva považuje rozhodnutí českých úřadů za neopodstatněné. Mluvčí ruského ministra zahraničí Marija Zacharovová uvedla, že tento krok nezůstane bez odezvy.

„Incident považujeme za neslýchaný příklad nepřátelského počínání české strany, která tak demonstrovala pohrdání základními normami diplomatické slušnosti. Podobné konfrontační výpady samozřejmě nezůstanou bez adekvátní reakce z naší strany," prohlásila Zacharovová.

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jednal s ruskou delegací vedenou ministrem průmyslu Denisem Manturovem, kterého doprovodili prezident Tatarstánu Rustam Minnichanov a ředitel odboru mezinárodní spolupráce ruského ministerstva průmyslu a obchodu Michail Anisimov.

Podle Deníku N nevpustily české úřady do země z bezpečnostních důvodů někdejšího dlouholetého pracovníka ruského velvyslanectví v Praze Andreje Kuzněcova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám