Hlavní obsah

Nepovolený slum před Úřadem vlády zmizí do konce dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 1 v pondělí vyzvala Ondřeje Thora, který od loňského května obývá podle městské části nepovolený kemp v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády ČR, aby jej odstranil. Pokud tak neučiní, zlikviduje ho hlavní město. Poběží-li všechny procesy, jak úřad předpokládá, do konce dubna by měl stánek zmizet.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Stánek na místě stojí od května.

Článek

„Není to petiční místo, ale neoprávněný zábor,“ konstatovala v pátek starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09). Podle ní jde o čisté zneužití demokracie.

Na případný soudní spor s organizátory je městská část připravena. „Myslím, že je to správné, aby se k podobným kolapsům vyjádřil soud. Vznikne orientační bod pro jiné veřejné správy, které se podobnými věcmi budou zabývat,“ uvedla.

Doufá, že Thor nahlédne na nesprávnost svého počítání. „Má na to pět dní od převzetí zásilky, kterou dostal datovou schránkou,“ uvedla. Thor se proti pokynu úřadu může odvolat.

Disidenti Gruntorád a Bok se stanováním před Úřadem vlády dopustili přestupku a dostali napomenutí

Domácí

Novinkám v pátek řekl, že se rozhodně nikam nechystá. „Petiční právo je ústavní, tím pádem nemají důvod k odstranění petičního stánku. Zároveň je tady oznámeno shromáždění pro milion lidí od 30. října 2023 do 30. října 2024. Shromažďujeme se tady, což vidíte,“ řekl uvnitř stánku.

Tam v tu chvíli seděli dva další lidé. Jeden s telefonem v ruce, druhý ve spacáku. Před Úřad vlády přijel loni v květnu s nákupním vozíkem, kde měl toustový chléb a vodu. Tu mu prý druhý den ukradli.

„Už nemůžu dál přihlížet, co se kolem děje. Vnímám nesmyslnosti ohledně Green Dealu, drahých energií, nekvalitních potravin a nekompetentnost téhle zkorumpované okupační vládní garnitury,“ vysvětlil Novinkám, proč do metropole z Ústí nad Labem zamířil.

Na místě, kde pobývá 282 dní, hodlá zůstat do demise. „Jakmile přijde demise, tento petiční stánek končí. I proto má název Asgard, podle severské mytologie je to město předurčené ke konci,“ vysvětlil.

Foto: Lucie Fialová, Právo

V pátek dopoledne byli na místě tři lidé.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) konstatoval, že místo se vývojem času změnilo v pobytový slum, na který si stěžovala řada občanů.

„Jsem demokrat a pro mě je osobní svoboda jednotlivce tím nejvyšším právem. Ale musí se srovnat s právem těch druhých,“ konstatoval.

„Aktivitami různých dalších lidí se to vybudovalo tohle místo,“ řekl k současné podobě Thor, který trvá, že jde o petiční stan. „Podle ústavního práva není omezen metry ani typem materiálu,“ tvrdí.

Denně se tam podle něj objeví 20-30 lidí. Svůj současný příbytek označil za maják, ostrov pozitivní deviace, kam lidi můžou přijít a v těžké době si s někým popovídat nebo dostat jídlo, zázemí.

„Pracuju ve virtuálním prostředí a snažím se vytvořit sportovní volnočasové centrum pro všechny bez rozdílu v Ústní nad Labem, kde je od roku 2015 díra, kterou nikdo neřeší,“ přiblížil, jak tráví dny.

Mám vodu, spacák a odhodlání, říká hladovějící Gruntorád před Úřadem vlády. Čaj mu nosí lidé i ostraha

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám