Hlavní obsah

Nepoškozujte naše zájmy, vyzvala Prahu čínská ambasáda

Praha

Čínská ambasáda vyzvala pražský magistrát, aby nepoškozoval zájmy Číny týkající se Tchaj-wanu či Tibetu. Nedávno se obdobně vyjádřilo čínské ministerstvo zahraničí. Velvyslanectví současně označilo za smyšlené zprávy, které poukazovaly na to, že čínské firmy působící v Česku, zpravodajsky spolupracují s ambasádou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Článek

Důvodem těchto výzev je snaha pražského magistrátu vyjmout ze smlouvy o partnerství mezi Pekingem a Prahou politické deklarace o uznání jednotné Číny, které jsou podle něj nadbytečné.

Číně vadí i například vyvěšení tibetské vlajky na pražském magistrátu či fakt, že primátor Zdeněk Hřib odmítl vykázat tchajwanského zástupce ze setkání diplomatů, ač o to čínský velvyslanec usiloval.

„Každá země považuje zachování své suverenity a územní celistvosti za svůj klíčový zájem. Na světě existuje pouze jedna Čína a Tchaj-wan je její nedílnou součástí. Fakt, že Tchaj-wan nikdy nebyl samostatným státem, se nikdy nezměnil a ani nemůže být změněn. Dodržování zásady jedné Číny je normou pro mezinárodní vztahy a též všeobecným konsensem mezinárodního společenství, včetně České republiky," uvedla čínská ambasáda. Praha by podle ní měla jednat ve prospěch společných zájmů obou národů.

Zrušené turné

Čína tvrdí, že Praha narušuje česko-čínské vztahy. Na to město vzkázalo, že stojí o apolitická partnerství, která jsou výhodná pro obě strany, a uvedlo, že Čína není spolehlivý obchodní partner. Hřib poukázal například na to, že země stále jen slibuje investice, které ale nedělá.

Čína například zrušila turné Pražské filharmonie, které už bylo ošetřeno smlouvou. Hřib také upozornil, že ve smlouvách s dalšími městy Čína žádnou politickou deklaraci nemá, a není tudíž důvod, proč by ji měla mít Praha.

Ke kritice se vyjádřil i premiér Andrej Babiš. „Hřib není můj podřízený, což asi Číňané obtížně chápou. Pro vládu je důležitá zahraniční politika vlády, pro municipality platí jako pro každého svoboda slova. Žijeme v demokratické zemi,“ napsal Babiš minulý týden Novinkám.

Souhlasí s Hřibem, že Číňané mají co dohánět, co se týče obchodní bilance. Bezčetné návštěvy a kontakty by se podle něj opravdu měly promítnout i v byznysu, což „zatím není zcela uspokojivé.”

 Ambasáda: Slova o spolupráci jsou smyšlenky

Čínská ambasáda také v sobotu označila informace o spolupráci firem působících v Česku s čínskou ambasádou za smyšlené.

Reaguje tak zřejmě na nedávnou informaci Českého rozhlasu - Radiožurnál, podle které zaměstnanci české pobočky telekomunikační společnosti Huawei údajně shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, a získané informace také probírají s lidmi z ambasády. Radiožurnálu to řekli bývalí zaměstnanci firmy.

"V nedávné době jsme zaznamenali v některých českých médiích zprávy o tzv. zpravodajské spolupráci mezi Velvyslanectvím ČLR v ČR a čínskými firmami působícími v ČR. Očerňování čínského velvyslanectví v takových zprávách je naprosto nepodložené a zcela smyšlené, jedná se o šíření poplašných zpráv a nactiutrhání poškozující čínskou pověst," napsalo velvyslanectví. "Stavíme se rozhodně proti těmto tvrzením, vyhrazujeme si právo podniknout další kroky a povolat k odpovědnosti subjekt či subjekty vytvářející tyto fámy," uvedla ambasáda.

Dva bývalí manažeři Huawei v Česku údajně museli do interního systému vyplňovat například údaje o soukromých zájmech klienta, počtu jeho dětí nebo o jeho finanční situaci. Přístup k informacím je podle nich řízen výhradně z centrály firmy v Číně. Jiný manažer Radiožurnálu řekl, že měl zjistit informace o státních úřednících, které poté firma pozvala na konferenci nebo cestu do Číny. Získané informace podle bývalého manažera řešili zaměstnanci firmy i na interních poradách z lidmi z čínské ambasády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám