Hlavní obsah

Nepokutujte bezdomovce kvůli zákazu vycházení, vyzvalo vnitro

Právo, ČTK, jkk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé bez domova by neměli být trestáni za to, když budou v době nočního zákazu vycházení na ulici. Vyplývá to z vyjádření ministerstva vnitra, o kterém informovala Armáda spásy (AS).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Policisté na Karlově mostu kontrolují noční zákaz vycházení

Článek

Nařízení vlády o zákazu pohybu výjimku pro bezdomovce neobsahuje. Od 21 do 5 hodin jsou podle vládního opatření do konce nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru povoleny jen cesty za prací, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku nebo venčení psa do půl kilometru od bydliště. Lidé musejí případně prokázat, proč z domova vyrazili.

Na základě dotazů sociálních služeb resort vydal metodické, avšak nezávazné stanovisko s doporučeními pro policii a obecní policii.

„Z tohoto stanoviska vyplývá, že vůči osobám bez domova (osob bez faktického bydliště) by striktní uplatňování sankčních opatření za porušení těchto povinností, pokud se jinak tyto osoby chovají pokojně, nenarušují veřejný pořádek či se nedopouštějí jiného protiprávního jednání, bylo nejenom neúčelné, ale zejména zcela nepřiměřené,“ sdělil Právu mluvčí vnitra Ondřej Krátoška.

Ubytovací kapacity se plní

Policisté by tak měli bezdomovce informovat o možnostech ubytování a doporučit mu přespání v těchto objektech. Nicméně pobyt v azylovém zařízení nelze žádným způsobem vynucovat.

Noclehárny nákaze bezdomovců nezabrání

Koronavirus

Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy žije v Česku několik desítek tisíc lidí bez domova. Krupa upozornil, že se vzhledem na počasí a aktuální situaci začínají ubytovací kapacity AS plnit.

„Kapacita v našich noclehárnách bohužel není nekonečná. Je potřeba, aby pomoc nabídla města, která jako jediná mají k dispozici volné objekty,“ dodal Krupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám