Hlavní obsah

Neplatiči pokut za přestupky budou moci přijít o část dávek

– Praha • Aktualizováno

Chudší lidé budou moci přijít o část doplatku na bydlení i příspěvku na živobytí, pokud opakovaně neplatí pokuty za vybrané závažné přestupky. Úřady dostanou právo neuhrazené pokuty z těchto dávek strhávat. Předpokládá to novela poslanců ODS, kterou dnes po diskusi schválil Senát. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Senátní výbory se k navrhované represi postavily rozdílně. Zatímco garanční sociální výbor prosazoval zamítnutí novely, ústavně-právní výbor doporučil její přijetí.

V diskusi se střetli podporovatelé s odpůrci novely. Odpůrci tvrdili, že restrikce nefunguje a je nutná sociální prevence. Odebírání dávek podle nich dopadne i na lidi ze společné domácnosti pachatele včetně dětí. Podporovatelé zase poukazovali na vymahatelnost práva. Hrozba odebrání dávek by podle nich mohla od páchání přestupků odrazovat.

Pirátská senátorka brojí proti novele umožňující krátit dávky nepřizpůsobivým

Domácí

"Míra solidarity musí mít nějakou hranici. O tom je návrh zákona," uvedl za předkladatele Jan Bauer (ODS). Odmítl také výtky, že jde o "předvolební výkřik a o populismus", když předloha byla podána už před třemi lety. Senát ji schválil hlasy 44 ze 71 přítomných poslanců.

Úřady podle novely budou moci provádět srážky z dávek na úhradu nezaplacených pokut za přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití a proti majetku. Stejně budou postupovat v případě nepřihlášení dítěte k zápisu k povinné školní docházce a v případě zanedbávání péče o povinnou školní docházku žáka. O část dávek budou moci přijít také lidé, kteří nezaplatili pokutu za porušení obecní vyhlášky, jež stanoví podmínky pro pořádání sportovních a kulturních akcí.

Poslanci se hádali kvůli dávkám hmotné nouze. Nevyřešili ani pěstounskou péči

Domácí

U tolerování a podpory záškoláctví by podle předlohy platil pro strhávání pokut z dávek princip "jednou a dost". U ostatních přestupků by mohly být postihy strhávány z dávek při třetím a dalším prohřešku. Obce by ale mohly požádat o srážku již při prvním nebo druhém přestupku, pokud by vyvstala obava, že postih jiným způsobem nevymohou a zároveň jde o pachatele s minimální snahou se napravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám