Hlavní obsah

Není to tak dramatické, říká Zaorálek k výhradám UNESCO k centru Prahy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace ohledně historického centra Prahy není tak dramatická, míní ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Reaguje tak na zprávy o upozornění památkářů z UNESCO, že by srdce Prahy mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Podle Zaorálka je předčasné dělat nějaké závěry. „Zazněly nějaké výhrady, proběhlo setkání, UNESCO bude čekat na to, jakým způsobem budeme reagovat a jak se vypořádáme s těmi výhradami,“ řekl ve čtvrtek ve Sněmovně novinářům Zaorálek.

Výhrady se podle něj týkají i legislativy. „Informovali jsme, jak vypadá příprava stavebního a památkového zákona. Je to těžký úkol, připravit stavební zákon. Ale máme dohodu. Ochráníme si to, co potřebujeme,“ tvrdí Zaorálek.

„Není to úplně standardní, ale nepokládám to za dramatické. Jsou města, která jsou ve vážnější situaci než Praha,“ dodal ministr kultury.

Historickému centru Prahy hrozí zánik, obává se UNESCO

Domácí

Památkáři z UNESCO upozorňují, že hrozbou pro historické centrum Prahy jsou stávající i plánované výškové stavby. Výtky mají také ke zmiňovanému stavebnímu zákonu, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Předloha totiž nepočítá se závaznými stanovisky památkářů.

Podle Zaorálka se bude reakce České republiky v UNESCO řešit během příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám