Hlavní obsah

Nenávistných trestných činů v prvním čtvrtletí přibylo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie letos v prvním čtvrtletí zaznamenala 55 trestných činů motivovaných nenávistí. V meziročním srovnání je to o šest více než ve stejném období loňského roku. Podle čtvrtletní zprávy o extremismu se nejčastěji jednalo o podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Prozatím bylo objasněno 23 případů a stíháno bylo 41 osob.

„Za první čtvrtletí roku 2019 bylo registrováno nejvíce nenávistně motivovaných skutků v Praze (14) a dále pak v Ústeckém kraji (12) a v kraji Jihočeském (7). Nejvíce stíhaných osob u nenávistně motivovaných skutků bylo evidováno v Ústeckém kraji (11), dále pak v Praze (7),” shrnula zpráva.

Ta se zabývala i roztříštěností pravicových extremistů a zmapovala i radikalizaci seniora Jaromíra Baldy, který spáchal teroristický čin, když se pokusil o vykolejení dvou vlaků. Zdůvodňoval to obavami z migrantů. Podle zprávy to bylo pod vlivem veřejně vystupujících osob, jež využily jeho strachu a důvěřivosti.

Foto: Novinky

Jaromír Balda u Vrchního soudu v Praze

„Jedná se o první případ odsouzeného dokonaného teroristického činu v České republice. Během soudního líčení vyšly prokazatelně najevo Baldovy vazby na hnutí SPD,” konstatovala zpráva.

Reflektovala i pohyby na radikální komunistické scéně a mezi anarchisty, kde bylo nejvýznamnější událostí „vyklizení Autonomního sociální centra Klinika za účasti exekutora”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Protest proti vyklizení Kliniky

Zpráva připomněla i soud se Slovákem Dominikem Kobulnickým, který je viněn z přípravy teroristického útoku v Česku. U soudu uvedl, že ho v minulosti učil bývalý pražský imám Samer Shehadeh. Ten je obviněn z financování, podpory a propagace terorismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám