Hlavní obsah

Může Zeman vykonávat funkci? Senát dostal zprávu z ÚVN a řeší, co zveřejní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v pondělí odpověděla na dopis předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) ohledně zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Detaily nemocnice zveřejnit nemůže. Vystrčil se s dokumentem seznamuje, veřejnost chce informovat později během dne. V 16 hodin se k poradě sejde organizační výbor horní komory.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Volební komisař navštívil prezidenta Miloše Zemana v Lánech

Článek

„Dnes, 18. 10. 2021 v 9.00 hodin, zaslal ředitel ÚVN profesor Miroslav Zavoral oficiální cestou předsedovi Senátu PČR odpovědi zpracované s veškerou vahou zodpovědnosti,” uvedla v pondělí mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

„Obsah odpovědi, z důvodu dodržování zákonných ustanovení, ÚVN zveřejňovat nebude,” uvedla spolu s poděkováním specialistům z oblastí medicíny a také předním odborníkům z oblasti ústavního práva za součinnost.

ÚVN řeší žádost o informace k Zemanovi „se vší naléhavostí”

Domácí

Vystrčil pro Novinky uvedl, že zprávu již obdržel a nyní se poradí s právními experty, co může veřejnosti sdělit. „Mám odpověď asi 15–20 minut. Jen jsem ji stručně prošel. Dokud to nebude zkonzultováno, není dobře, abych něco dále říkal,“ řekl v pondělí po 9. hodině.

A doplnil, že se nyní spojí také se zbytkem vedení Senátu a požádá je o schůzku v pondělí odpoledne, aby je s obsahem rovněž přednostně seznámil.

Vystrčil odhaduje, že by právní rozbor mohl být připravený v pondělí vpodvečer. „A dáme první informace, nebo celou informaci. Teď vám to neřeknu. Nechci udělat žádnou chybu,“ podotkl šéf horní komory. S experty na ochranu osobních údajů budou senátoři řešit, ”co je a co není možné zveřejnit”.

Senátor Václav Láska podle ČTK uvedl, že na 16. hodinu byla svolána porada organizačního výboru.

Příští týden vyvrátím lži, oznámil Mynář

Domácí

Zeman je v ÚVN hospitalizován. Hrad jeho zdravotní stav nekomentuje. Minulý týden ve čtvrtek před novináře předstoupila prezidentova manželka Ivana s tím, že její choť je nemocný a potřebuje nabrat síly. Hradní kancléř Vratislav Mynář avizoval, že v pondělí „vyvrátí lži”.

Kontroverze vzbudila návštěva předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO), který prezidenta navštívil a následně prezentoval dokument o svolání Sněmovny. Jak se posléze ukázalo, návštěva nebyla schválena lékaři.

Vystrčil se na ÚVN obrátil v pátek poté, co na podobnou žádost o zdravotním stavu hlavy státu nereagovala prezidentská kancelář. Nejasný stav prezidenta zavdává prostor ke spekulacím a nejasnostem stran prognózy dalšího vývoje.

Senátoři nechtěli po nemocnici diagnózu či vyzrazení lékařského tajemství, ale informace o tom, zda je prezident schopen plnit svou funkci. To je klíčové pro případné přenesení prezidentských pravomocí.

Tohle nesedí. Policie popřela, že by doprovodila Vondráčka k prezidentovi

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám