Hlavní obsah

Nemoc šílených krav vyděsila Neplachovice

Právo, Josef Gabzdyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEPLACHOVICE

Zpráva o nemoci šílených krav vyděsila obyvatele malé obce Neplachovice na Opavsku. Rozbor druhého kontrolního vzorku z téměř pětileté dojnice v pondělí prokázal nákazu BSE a potvrdil tak podezření z minulého týdne. Pozitivní test navíc vyřkl nemilosrdný ortel nucené porážky dalších až 250 kusů krav v nejproduktivnějším věku.

Článek

Nemoc BSE se údajně přes maso přenáší na člověka a způsobuje smrtelnou Creutzfeldt-Jakobovu nemoc. V České republice jde po více jak dvouměsíční přestávce o devatenáctý případ, ale první v Moravskoslezském kraji.

Utraceny budou nejlepší kusy

"Je to strašné. Celý život se snažím vypiplat kvalitní chov dojnic a nyní přijde taková rána. Zlý sen se stal skutečností," těžce hledal slova Miroslav Kimpl, manažer živočišné výroby Zemědělského družstva Hraničář se sídlem v sousedních Loděnicích. Farma v Neplachovicích patří k pýše družstva, chovají se zde nejvýkonnější dojnice v nejlepším věku schopné nadojit za laktaci trvající 305 dní devět až deset tisíc litrů mléka. Nyní nejlepší velkochov dojnic na Opavsku zdecimují drastická opatření.

Podle ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny bude vyšetřeno a zřejmě utraceno až 250 krav. "Máme jiné informace, tohle je příliš vysoké číslo. Ale jistě přes sto dojnic půjde na porážku," povzdychl si Kimpl, který s přísnosti pravidel nesouhlasí. "Utracení tolika zvířat je zbytečné a nesystémové, zvláště když se nepřišlo na příčinu nemoci a pro její vznik existuje množství protichůdných teorií. Například dědičnost nebo nějaká mutace," argumentuje zemědělec.

Vznik nákazy zůstává záhadou

Odmítá jakékoliv pochybení při krmení. Masokostní moučku u skotu nezkrmovali vůbec, mléčné směsi používají od schválených tuzemských výrobců. "Proto nechápu, kde se BSE vzala," zopakoval Kimpl a odmítl konkretizoval dopad výskytu BSE na zisky družstva a zaměstnanost. "S takovou možností jsme vůbec nepočítali. I když jsme pojištěni, tak ztráty budou obrovské, byly to nejlepší krávy v chovu," zopakoval. Družstvo chová šest stovek krav, které ročně nadojí zhruba pět miliónů mléka. Podnik dostane náhrady od státu i Evropské unie, přesto nikdo nenahradí ztráty v plemenářské i chovatelské práci a ztrátu kreditu špičkového chovu.

Když ne výpověď, tak nižší mzdy

Na mléčné farmě vládnou obavy. "Nedivte se, byl to šok. Máme strach o práci, nevíme, co bude dále," poznamenal 30letý Zdeněk Böhm, který už šest let pracuje u telat. "Možná bych někde v okolí práci sehnal, ale určitě ne v místě," stýskal si Böhm. I kdyby se zaměstnanost podařilo udržet, tak zaměstnanci najisto počítají s menšími výplatami. V obci s 850 obyvateli se v pondělí o ničem jiném nemluvilo.

Shodou okolností se zde večer konalo zasedání obecního zastupitelstva. "Jistě se o tom pobavíme. Utracení až 250 krav je šílené, přitom většina krav šílených není. V družstvu vládne nálada jako o pohřbu," konstatoval místostarosta Miloslav Vladař (nez.).

Související témata:

Výběr článků

Načítám