Hlavní obsah

Německý odpad v Libčevsi zase hoří

– LIBČEVES

Už potřetí hoří v Libčevsi na Lounsku skládka komunálního odpadu, který sem nelegálně navezla německá firma. Hasiči vyjeli k ohni v neděli po půlnoci. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu, ještě asi dva dny bude ale trvat, než mohutné plameny vyhoří. Při vyšetřování předchozích dvou požárů došli hasiči k závěru, že je někdo úmyslně zapálil.

Článek

Také tentokrát má podle operačního důstojníka lounských policistů požár na svědomí pravděpodobně žhář. Jeho domněnku musí potvrdit vyšetřovatel, který příčiny požáru na místě zkoumá. "Skládku hlídáme, o požáru jsme vyrozuměli starosty kouřem ohrožených obcí na Lounsku, Litoměřicku a Teplicku. Hasiči už předběžně měřili koncentrace škodlivin," uvedl policista.

Libčeves žádá stát o pomoc marně

Starostka Libčevsi Vlasta Staňková už rozeslala žádosti o pomoc se zabezpečením skládky na všechny strany. Stát, Ústecký kraj, ani město Louny však žádnou pomoc dosud neposkytly. "Dostala jsem nyní dopis od premiéra (Jiřího Paroubka). Píše mi v něm, že pověřil ministra financí a ministra životního prostředí, aby se domluvili a nechali odpad odvézt. Ministerstvo životního prostředí to přislíbilo, pokud do konce dubna nezlikviduje skládku německá strana," řekla starostka.  

Odpad, který se v Libčevsi nyní nachází, přitom výsledky rozborů označily za nebezpečný. Umístění zbytků neshořelých autokoberců, textilií nebo popelu ze dvou předchozích únorových požárů na zabezpečenou skládku by přitom přišlo na asi 25 miliónů korun.

"Nyní hoří odpady v silážním skladu, kde je asi 3500 tun odpadu. V bývalých halách kravína shořelo už dříve dalších asi 1500 tun. Dým z požáru dosahuje do výše asi 200 metrů a jde směrem na Bílinu a Teplice. Otravuje však zejména život v obci, už jsem varovala lidi, aby nevycházeli. Tak si asi nikdo Velikonoce nepředstavoval. Hasiči mi ale řekli, že je lepší nechat odpady vyhořet, čím intenzivnější plameny, tím méně toxických látek v ovzduší," doplnila starostka.

Odpad v Libčevsi objevili celníci spolu s pracovníky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) počátkem ledna. Odpad nechala do obce z Německa navézt firma Bau 24. ČIŽP už s ní zahájila správní řízení o uložení pokuty a vyzvala ji k nápravnému opatření. Vzhledem k prohlášení konkurzu na majetek společnosti bude ale vymáhání peněz nejspíš velmi problematické.

Reklama

Související témata:

Související články

Likvidaci skládky v Libčevsi zaplatí stát

Černou skládku německého odpadu v Libčevsi na Lounsku začne 30. března na náklady státu likvidovat najatá firma. Firma Bau 24, která odpad do ČR dovezla,...

Výběr článků

Načítám