Hlavní obsah

Němcová rozpuštění Sněmovny nepodpoří

Praha

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v neděli v Otázkách Václava Moravce uvedla, že si nemyslí, že vláda Jiřího Rusnoka získá ve Sněmovně důvěru. Podotkla ale, že do 8. srpna se může situace změnit. Návrh ČSSD rozpustit Sněmovnu a uspořádat nové volby na jednání v půlce července nepodpoří.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla 7. července v Praze hostem diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

„Já budu hlasovat proti předčasným volbám. Tady nemůže existovat situace, kdy prezident bude rozebírat parlament, my musíme hájit parlamentní demokracii. Je tu sto jedna hlasů, které jsou schopné sestavit vládu a mít ve Sněmovně většinu,” konstatovala.

Němcová se odvolala na Ústavu, podle ní se napřed hledá východisko, „aby mohly být zachovány výsledky z posledních voleb”. Proto jsou tři pokusy a až poté se hledá řešení v nových volbách.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová přichází do České televize

„Podle toho, co se ozývá z politického spektra od všech parlamentních stran, nebude rozpuštěna Sněmovna, protože se nenajde 120 hlasů a Jiří Rusnok nezíská důvěru,“ řekla Němcová.

Naopak Martin Pecina, který je navržen na post ministra vnitra v Rusnokově vládě, řekl ve stejném pořadu, že by upřednostňoval rozpuštění Sněmovny.

Politická scéna je turbulentní

Na přímý dotaz Moravce, zda „není nejpravděpodobnější varianta, že Rusnok může získat většinu ve sněmovně 8. srpna“, řekla: „Mně se to teď nejeví.“ Dodala, že politická scéna je turbulentní a situace se může změnit.  Žádná ze stran se podle ní ještě přímo nevyjádřila, např. KSČM uvedla, že čeká na program.

Odmítla ale i Rusnokovu vládu z důvodů obhajoby parlamentní demokracie: „Rusnokova vláda je navolená prezidentem republiky, jde proti parlamentu.“ Podle ní je nutné parlamentní demokracii hájit. Naznačila, že před Ruskonovou vládou dává přednost předčasným volbám.

Odmítla ale stávající situaci označit za politickou krizi. „Politické strany jsou schopny tuto situaci zvládnout, politická krize je něco, co schopné zvládnout nejsou,“ řekla Němcová.

Němcová chce schválit důležité zákony

ODS chce svolat s koaličními partnery na červenec mimořádnou schůzi, aby se projednaly důležité zákony, uvedla Němcová. Podle ní nejde jen o občanský zákoník, ale také o osudy poslanců, kteří jsou zadržení. Zmínila i zákon o stavebním spoření, který by umožnil převést peníze na zajištění stáří.

Podle ní by se to mohlo probrat i na schůzi, kde by se hlasovalo o důvěře vlády, kdy všichni poslanci přijedou. Podle ní je to vhodnější, než projednání spojit s hlasováním o rozpuštění Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám