Hlavní obsah

Nemajetný Doležel koupil před zatčením vilu

Právo, Jakub Troníček, Ivan Lidmila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VELKÉ MEZIŘÍČÍ

Bývalý vládní tajemník Zdeněk Doležel si počátkem října krátce před svým zatčením koupil nový dům v rodném Velkém Meziříčí. Nákladnou nemovitost si pořídil navzdory tomu, že byl po svém odchodu z Úřadu vlády podle všeho nemajetný. Dům si tak zřejmě koupil za třímiliónovou odměnu, kterou podle policie dostal od stíhaného starosty Budišova Ladislava Péti za rady z oblasti bezpečnosti při přípravě tunelování evropských fondů.

Článek

Další rodinný dům už přitom Doležel začal loni stavět v Olší nad Oslavou, nedaleko údolní nádrže Mostiště.

O neradostných majetkových poměrech Doležela již dříve promluvil spolupracovník televize Nova Aleš Vébr, kterému se do gangu podařilo v utajení proniknout. "Byl to zoufalec, vydržoval ho Péťa," řekl Vébr v rozhovoru pro Právo s tím, že Doležel neměl takřka žádné peníze.

Okolnosti koupi vily nyní prověřuje policie. "Majetkovými poměry obviněných se samozřejmě zabýváme," potvrdila Právu mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Dvougenerační patrová vila, kterou si Doležel pro sebe a svou rodinu ve Velkém Meziříčí nedávno vybral, stojí ve Strmé ulici. Tam ví o novém sousedovi snad každý. Že je to zrovna Doležel, někomu vadí, jiní se nestarají, ale jeho pověst vzbuzuje i obavy.

"Jestli se sem nastěhuje, to bych se asi trochu bála. Přece jenom se mluví o tom, že chystal vraždu," netají se jedna ze starších sousedek. Další ale žádný strach z Doležela jako souseda nemá. "Pokud nebude dělat nějaký nepořádek, třeba v nočních hodinách, tak je mně to jedno."

Podle sousedů už chystal úpravy

Přepis vlastnictví nemovitosti byl oznámen na katastrálním úřadu začátkem října, Doležel byl zatčen v úterý 10. října. Na koupeném domě už přitom podle sousedů hned chystal některé úpravy. U vily se objevil i ve společnosti stavebních dělníků.

"Chodil sem často se svojí manželkou a syny. Plánovali výměnu oken a zateplení domu. Osobně jsem s ním mluvila jenom jednou, když se chtěl dohodnout na úpravě kamenného tarasu mezi našimi parcelami. Potom jsem šla hned pryč," řekla sousedka. "Koupil to prý za tři milióny korun. Ale slyšela jsem i větší sumu," dodala žena ze sousedství.

Reklama

Související témata:

Související články

Doležel zatčen, měl vydírat a podvádět

Bývalý šéf kabinetů sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel byl včera večer spolu s dalšími dvěma muži zatčen detektivy Útvaru pro odhalování...

Doležel sbíral údaje o Bublanovi

Hlavní aktéři aféry s podvodnými dotacemi z fondů EU a státního rozpočtu Doležel a spol. se v pátek dozví, zda na ně bude uvalena vazba. Policie se totiž obává...

Výběr článků

Načítám