Hlavní obsah

Někteří lékaři elektronické neschopenky vítají, jiní si na ně stěžují

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když zavedení systému elektronických neschopenek po prvním týdnu doprovází problémy, někteří zdravotníci si nový systém pochvalují. Podle nich snižuje zátěž jak lékařům, tak pacientům, kteří s neschopenkou nemusí chodit za zaměstnavatelem. Přiznávají však, že by lékaři měli mít více času na vyzkoušení, protože ne všichni jsou v práci s elektronickými systémy zkušení.

Podle některých lékařů jsou elektronické neschopenky rychlejší a lepší, jiní si stěžujíVideo: Novinky

 
Článek

Někteří lékaři si stěžují, že vydávání neschopenky trvá i několik desítek minut. Jak celý systém funguje, ukázali Novinkám na Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Přihlásíme se do našeho systému, dáme vystavit novou neschopenku, kde najede číslo neschopnosti, a pouze zaklikneme to, co je přes správu sociálního zabezpečení předdefinováno. Trvá to zhruba minutu,“ popsala Blanka Hrubá, která působí jako staniční sestra na psychiatrickém mužském oddělení VFN v Praze.

Na zdejší psychiatrické klinice využívají výhradně elektronickou zdravotnickou dokumentaci od roku 2004, s implementací nového systému elektronických neschopenek zde proto problém neměli. „Jsme zvyklí pracovat elektronicky a ani elektronické neschopenky nám žádný větší problém nezpůsobily,“ uvedla Novinkám primářka kliniky Irena Zrzavecká.

Foto: Novinky

Papírové neschopence od začátku ledna odzvonilo.

Lékaři jsou povinni od Nového roku vypisovat neschopenky elektronicky. V pondělí hlásily výpadky desítky ordinací. Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se problém týkal jen bezplatného portálu. „Tam, kde se používá klasický zdravotnický software, k žádným výpadkům nedošlo. Výpadek byl odstraněn okolo 14.00,“ sdělila v pondělí Právu mluvčí MPSV Barbara Hanousek Eckhardová.

Na Psychiatrické klinice VFN přitom využívají vlastního systému, který jim vyplňování neschopenek usnadňuje. „Pacient se při přijmu musí kompletně zaregistrovat, zadává se zaměstnavatel, praktický lékař, jeho ambulantní psychiatrická péče. Pole jsou pak předdefinována,“ popsala Blanka Hrubá.

„Zaklikneme, odejde to na správu sociálního zabezpečení, vytiskneme pouze díl dva, který podepíše a orazítkuje lékař, a dáme pacientovi. Tím to pro nás v daný okamžik končí,“ dodala.

Jak fungují elektronické neschopenky
Elektronické neschopenky posílají lékaři přímo správě sociálního zabezpečení, a to buď přímo přes její portál, nebo přes vlastní zdravotnický software.
Z neschopenky se vytiskne jen část, která se podepíše lékařem a předá pacientovi.
Výhodou pro pacienty je, že už nemusí nosit papírové neschopenky do práce, papírování ubude i zaměstnavatelům, kteří nemusí následně odesílat formuláře poštou sociální správě.

Podle Sdružení praktických lékařů (SPL), které nový systém kritizuje, přitom vystavení elektronické neschopenky často trvá i desítky minut. Předseda SPL Petr Šonka dříve uvedl, že v některých případech lékaři čekali na vystavení neschopenky i 40 minut. Někteří lékaři na Zlínsku systém dokonce bojkotovali.

Šonka také upozornil na problém při předávání pacienta od praktického lékaře ke specialistovi nebo naopak. Podle zkušeností lékařů ze SPL zůstávají v systému některé elektronické neschopenky nezpracovány i více než 52 hodin.

Foto: Novinky

Podle některých lékařů je elektronický systém mnohem rychlejší a efektivnější.

Ani s tím zatím neměli na Psychiatrické klinice VFN problém. Přesto si primářka Zrzavecká myslí, že se měl lékařům, kteří nejsou zvyklí v elektronickém světě fungovat, dát čas na vyzkoušení.

Výběr článků

Načítám