Hlavní obsah

Nekonečný spor o odškodné po komplikovaném porodu se vrací opět na začátek

Právo, Petr Kozelka

Ani po neuvěřitelných jedenácti letech nedokázala česká justice uzavřít spor o odškodné za komplikovaný porod. V úterý případ už podruhé doputoval k Ústavnímu soudu (ÚS), který jej vrátil opět na začátek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Ve sporu jde o velmi citlivou problematiku. V lednu 2009 převezla záchranka s příznaky počínajícího urgentního porodu rodičku do nemocnice v Boskovicích, kde ale ženu nenechali a po vyšetření, jehož výsledky se ovšem ztratily, ji poslali dál do Fakultní nemocnice v Brně. Tam se dítě narodilo císařským řezem už s těžkým poškozením mozku s doživotními následky.

Rodina se po boskovické nemocnici a jihomoravské záchrance domáhala finančního odškodnění s tím, že za postižení může vadný postup obou zdravotnických zařízení. Soudy nejprve nárok zamítly s tím, že se rodině nepodařilo prokázat špatný postup nemocnice. Rodina se pak obrátila na ÚS s tím, že obecné soudy nereflektovaly zásadu, podle níž nikdo nemůže těžit ze svého nepoctivého nebo protiprávního činu.

ÚS tehdy upozornil, že vzhledem k postupu nemocnice, která ztratila záznam o vyšetření, by mohla justice obrátit důkazní břemeno s tím, že by to měla být nemocnice, která bude muset dokázat, že postupovala správně.

Ústavní soud odmítl stížnost řidiče z kauzy vypálení kostela v Gutech

Krimi

Krajský soud v Brně pak rozhodl, že nemocnice a záchranka neunesly důkazní břemeno, a za postižení dítěte tak nesou vinu, přičemž verdikt potvrdil i Nejvyšší soud. Na ÚS se ale tentokrát obrátily záchranka a nemocnice – a senát v čele s Jaromírem Jirsou jim dal za pravdu a případ opět vrátil na začátek k brněnskému soudu.

„Napadený rozsudek krajského soudu podle názoru ÚS vykazuje znaky libovůle a jeho odůvodnění je nepřezkoumatelné. Byť je úvaha o obrácení důkazního břemene v souladu s výše zmíněným nálezem ÚS, přenesení důkazního břemene nebylo dostatečně odůvodněno. Krajský soud se nadto nijak nevypořádal s důkazními návrhy,“ prohlásil Jirsa.

Senátoři se kvůli rodičovské obrátí na Ústavní soud

Domácí

„Není vyloučeno, že výsledek sporu bude nakonec stejný, musí mu však předcházet férový a rovný procesní postup pro všechny účastníky,“ dodal Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám